Predstavljamo vam pet revolucionarnih trajnostnih zasnov domov na vodi z vsega sveta, ki bi po vsej verjetnosti preživeli podnebne spremembe in še tako strahotne posledice globalnega segrevanja.

Sodobni domovi na čolnih

Več nizozemskih arhitektov je poskušalo zasnovati obliko objektov, ki bi brezskrbno plavali na vodi. Glede na to, da država leži okoli 20 odstotkov pod višino morske gladine, iskanje rešitev za morebitne poplave sploh ni slaba ideja. Nekateri so si omislili plavajoče hiše z neprodušnimi temelji in na vodo odpornimi kabli, na primer v arhitekturnem biroju Waterstudio. Zgradbo na »čolnu« poplavljene reke ali druge vode niti malo ne ogrožajo.

modern_boat_homes_ur8ff.jpg

Hiše na solarno energijo

Plavajoča hiša londonskega raziskovalnega centra Solar Lab je ravno tako primer trpežne arhitekture, ki ji posledice globalnega segrevanja ne pridejo do živega. Vanjo so vgrajeni sistem za čiščenje vode, sistem za ravnanje z odpadki in sončni napajalniki, zaradi česar v celoti deluje na obnovljive vire energije.

solar_powered_housing_amnvo.jpg

Plavajoča zgradba na vetrni in solarni pogon

Ne nazadnje pa med izredno zanimive arhitekturne dosežke spada tudi tako imenovani Waterpod, ki si ga je omislila skupina umetnikov iz New Yorka. Ta objekt proizvaja zadostne količine energije s pomočjo vetrnega generatorja in hibridnih solarnih zbiralnikov. Narejen je iz kovine, recikliranega lesa, tkanine, plastike in drugih večinoma odpadnih materialov.

wind_powered_floating_habitat_mhuih.jpg

Zadnja možnost

Zadnja možnost, kot se bivališče imenuje, je trajnostni plavajoči dom, ki za delovanje izkorišča solarno energijo. Izdelali so ga v biroju RAFAA Architecture and Design: dolg je 15 metrov, širok 5 metrov, v višino pa meri dve nadstropji. Mehanska enota oziroma dva električna motorja, potrebna za poganjanje objekta po vodi, sta nameščena spodaj, medtem ko so v zgornjem nadstropju dve spalnici s kopalnico, kuhinja z jedilnico in dnevna soba. Na strehi so solarne plošče in terasa za druženje.