Ne zamenjajte vseh starih kosov

Uprite se skušnjavi, da bi vso opremo v novem domu zamenjali za novo – luči, pohištvo, preproge… Tako je sicer hiša videti ''spolirana'', vendar pa nima duše. Raje vanjo vnesite nekaj vintage predmetov, na primer zanimiv stol ali preprogo. V uspešno zasnovanem interjerju namreč najdemo stvari iz različnih obdobij.

Tudi stene naj zaživijo

Za nove zgradbe je značilno nevtralno okolje, na primer prazne stene. Eden najlažjih načinov, da novogradnji dodamo karakter, je, da pobarvamo poudarjeno steno. Za to ne potrebujemo veliko denarja in časa, učinek je pa velik. Na steno lahko vključite tudi fototapeto.

felt_mural_wall.JPG

Kamin in dodatki

Na primerno mesto postavite poseben kos, ki lahko služi kot tema za pogovor z gosti – na primer posebna skulptura, otroška slika, vintage umetnina, družinska dediščina. Vse, kar je vizualno zanimivo in v sebi nosi del vas, bo dalo dušo novemu domu. Dober vtis naredi tudi kamin ali pa domiselni dodatki, na primer set sedmih ali osmih enakih vaz ali izvezene blazine – vse z zanimivo barvo in vzorcem.

master_prl090.jpg

Zamenjajte vhodna vrata

Če je vaša hiša videti kot vse druge hiše, ki jo obkrožajo, lahko to spremenite tako, da zamenjate vhodna vrata. Da bo razlika še bolj očitna, izberite takšna z zanimivimi arhitekturnimi detajli ter jih še prebarvajte z živo barvo.

silverelegance.JPG

Podoba vrta naj izraža vašo naravo

Vam je všeč modernističen videz? Mogoče romantičen ali pa eksotičen? Svojo naravo lahko svetu pokažete s svojim vrtom in okolico hiše. Izberite največ štiri tipe rastlin, ki izražajo vašo osebnost – trave, lilije, vrtnice – vendar jih kupite veliko, da bodo naredile večji vtis. Tudi vrata lahko pobarvate tako, da se bodo skladala s cvetjem. Pri zasnovi vrta vam sicer lahko pomaga krajinski arhitekt.

somethingshelves.jpg

Police po meri

Tesar naj vam izdela odprto omaro oziroma sistem polic, ki sega od stropa do tal in zajema velik del stene. To je odličen prostor za shranjevanje predmetov. Pri tesarju lahko naročite tudi lepo leseno mizo ali klopi posebej za svoj dom.

dwsp209_1fa_lg.jpg

Podrite katero od sten

Če imata vaša nova hiša ali stanovanje majhne sobe, lahko prostor preuredite tako, da podrete katero od sten. Seveda morate za to najeti strokovnjake, upoštevati varnostna pravila in dobiti potrebna dovoljenja. Izkoristite tudi prostor na podstrešju ali v kleti, kamor lahko namestite veliko jedilno mizo za praznovanja. Za odprtost poskrbijo steklena vrata na zadnjem delu hiše, ki vodijo na vrt.