Inovativni in na pogled privlačni kosi pohištva, vsaj delno izdelanega iz plute, združujejo stilske oblike in naravne materiale z okolju prijazno tehnologijo, ki ne poškoduje dreves. Takšno pohištvo in drugi dekorativni elementi iz plute so kot nalašč, če želite v prostor vnesti nenavadno in impresivno dekoracijo, ki je obenem uporabna in naravna.

Pohištvo, talne in stenske obloge, okrasje

Trajnostna pluta iz drevesnega lubja je odličen material za oblikovanje pohištva, iz nje pa so lahko izdelani tudi drugi predmeti v domu, na primer talne obloge, okrasni elementi in stene. Pluto lahko recikliramo, zato lahko iz  vinskih zamaškov izdelate domiselne predmete, ki odsevajo naravne odtenke lesa ter toplo in mehko teksturo, značilno za plutovinaste površine.

pohistvo_iz_plute_v_clanku.jpg

Priljubljeni sodobni trend v oblikovanju pohištva zapovedujejo čedalje pogostejše recikliranje in uporabo odpadnih materialov. Zato ni čudno, da so se nekateri znani oblikovalci odločili v svoje izdelke vključiti ravno trajnostno naravnano pluto, saj so izdelki iz nje preprosti, prilagodljivi, topli in ergonomični, hkrati pa vodoodporni, funkcionalni in prijazni do okolja. Lahko jih uporabljamo tudi na prostem - na vrtu, terasi ali balkonu.

Lastnosti plutovinastih izdelkov

Pluta je unikaten in nekonvencionalen antibakterijski material, ki je videti dinamičen in osupljiv. Je lahka, odporna na požar in se upira nastanku plesni, zaradi česar je praktična rešitev za kateri koli bivalni prostor. Še posebno edinstveno je videti v kombinaciji s kovino, lesom ali bambusom, vendar za razliko od slednjih omogoča večjo prilagodljivost dizajna.

furniture5.jpg

Pluta je primerna za izdelavo nosilnega ogrodja pohištva, kot tudi le za oblikovanje nekaterih vidnih delov, recimo sedeža in naslonjala stola ali zgornje plošče mize. Ima neverjetne izolacijske lastnosti, zato jo uporabljamo tudi kot izolacijski material, s katerim obložimo stene ali strop.

V naši fotogaleriji pa si oglejte več posnetkov očarljive notranje opreme iz plute.