Predlagam vam malo drugačno rešitev, ki je za manj osvetljene predele odlična: zasadite si srebrn senčni vrt. Ta zasnova je za vaše okolje bolj primerna, saj boste zaradi večinoma apnenčaste podlage zelo težko vzgojili lepe rododendrone. Kljub izmenjavi zemlje in zaščiti rastnih mest, kar je že sama po sebi večja finančna postavka, rododendroni in druge rastline, ki ljubijo kisla tla in ne prenašajo apnenca, na takšnih tleh ne bodo dali najboljših rezultatov.

maranta_261_1.jpg

Ob terasi oblikujte gredo nepravilne oblike, ki bo obdajala drevo, ki tu že raste. Podobno, vendar večjo gredo naredite v ozadju, na meji z gozdom. Izberite rastline, ki imajo izrazito zeleno, srebrno ali belo barvo listov, dopolnite pa jih z modrikastimi ali nežno rožnatimi odtenki. Tako boste dosegli bolj harmonično barvno shemo, ki bo v poletni vročini delovala osvežujoče, nežni srebrnkasti isti pa se bodo svetlikali tudi ponoči. Ne bojte se, da bo zasaditev dolgočasna, če ne bo pisana; različni odtenki iste barve so zanimivi že sami po sebi, še posebno, če jih boste dopolnili z rastlinjem, ki ima zanimivo teksturo.

maranta_261_2.jpg

Če boste ob poletnih večerih sedeli na terasi brez luči ali z le skromno vrtno razsvetljavo, vas bodo zasajene grede presenetile; odkrili boste nežno svetlikajoče se liste, teksture, ki jih svetloba in senca rišeta na listju, celoto pa bo nadgradil še nežen vonj, ki ga bodo širile izbrane rastline.

Simona Klokočovnik, Maranta