Zavedati se moramo, da vse, kar objavimo na spletnih socialnih omrežjih, postane vidno tudi tistim s slabimi nameni, ki poskušajo izkoristiti napredne tehnologije za zbiranje podatkov o naših navadah, odsotnosti ali prihodu domov. Novodobni vlomilci po rezultatih nedavno opravljene britanske raziskave v več kot 75 odstotkih primerov uporabljajo družbena omrežja, da sestavijo načrt za vlom.

vlom.jpg

Previdnost pri deljenju podatkov z drugimi, tudi če so »prijatelji«

Mnogi imajo navado, da vsa svoja trenutna občutenja in osebna doživetja delijo z drugimi, kar običajno storijo prek socialnih omrežij, ki uporabnikom omogočajo hiter in preprost dostop ter uporabo. Vendar pa s posodobitvami statusa, kot so informacije o počitniški lokaciji in datumu ali celo uri odhoda ali druge napovedi vaše odsotnosti zdoma, obveščate potencialne vlomilce, da vas dalj časa ne bo doma in da je zato stanovanje prazno. Vsi nepridipravi pa najraje vlomijo v prazen dom.

Zaradi tega je izredno pomembno, da nadzirate informacije, ki jih tako brezskrbno objavljate na profilu Facebooka ali Twitterja, in zaostrite nastavitve zasebnosti. Nepridipravi lahko kadar koli vdrejo tudi v vaš računalnik, da pridobijo podatke, ali pa se skrivajo za drugim imenom.

social_media_burglar.jpg

Izboljšajte varnost

Seveda pa previdnost na spletu ni edini preventivni ukrep, s katerim zaščitite svojo lastnino in družino. Omislite si varnostni sistem z alarmom in zunanja svetila, ki delujejo na detektorje gibanja, psa čuvaja, nadzorno kamero ali kakovostnejša okna in vrata, ob katera lahko namestite tudi brezžične alarme.