Po gozdnih tleh lahko v hladnejših mesecih opazimo številne vrste maha, ki so porasle drevesa in kamenje, na primer Hypnum, Dicranum in Leucobryum. Mah je pravi kontrast pretežno sivemu nebu, golim drevesom in drugim rastlinam, saj med pokrajino ustvari zelene barvne poudarke. Življenje pa lahko z dekorativnim mahom vnesete tudi v okolico svojega doma.

love_a_lava_moss_rocks.jpg

Z mahom polepšajte krajino

Če pobližje pogledate vaš vrt, morebitne okrasne kamne, ograje ali druge elemente, boste mah po vsej verjetnosti našli kar tam. Pustite ga rasti, saj bo  območje poživil, po želji pa ga lahko naberete tudi v gozdu, če potrebujete večje količine. Izberite vidni kot dvorišča in ga v celoti dopolnite z mahom, lahko z različnimi vrstami, da dosežete bolj razgibano krajino. Mah lahko uporabite tudi za ureditev zaprtih prostorov. Dodajte ga v posode zraven sobnih rastlin, ki rastejo na verandi, balkonu ali drugje v notranjosti doma – odličen je tudi za terarije.

moss_3.jpg

Odpravite se na sprehod v naravo: sprehodite se do bližnjega gozda in v njem opazujte, kako in kje rastejo prikupne vrste maha z zanimivi teksturami. Mah lahko presadite, saj ne zahteva veliko vzdrževanja, zaradi česar je še posebno privlačen za različne namene. Potrebuje trdno zemljo, primerno senco in čisto okolje, predvsem pa dovolj vode.

moss_garden_rokudononiwa.jpg

Razmnoževanje spor

Gnojevka je metoda, ki jo uporabljamo za razmnoževanje spor mahu, če želite prekriti več površine. Večina receptov za gnojevke je kombinacija enega dela živega mahu, štirih delov vode in štirih pinjenca (ali jogurta). Z mešalnikom enostavno zmešamo mah in polovico vode, k zmesi pa počasi primešamo pinjenec in preostalo količino vode – ko vse skupaj dobro zmešamo, je zmes pripravljena za uporabo. Posadimo jo lahko v terarij ali na prostem; če načrtujete saditi zunaj, najprej testirajte kislost tal. Mah najbolje uspeva v kislih tleh s pH vrednostjo med 5 in 6.