Mnogi se v zadnjih letih odločajo za manjše kuhinje, ki pa so lahko prav tako lepe in uporabne kot velike.

Glejte in se učite

Če hočete urediti kuhinjo tako, da bo kar najbolje služila svojemu namenu, morate najprej razumeti, kako vi in vaša družina sploh uporabljate ta prostor. To pa lahko dosežete s preprostim opazovanjem. Nekateri v kuhinji preživijo veliko časa, medtem ko drugi le pojedo obrok in večino časa preživijo v dnevni sobi. Ugotovite, koliko kuhinjo sploh uporabljate. En mesec si lahko zapisujete aktivnosti, ki potekajo v kuhinji. Tako boste videli, kaj deluje in kaj ne, ter se lažje odločili za postavitev, ki bo prostor kar najbolje izkoristila. 

kuhinja_small.jpg

Osrednja točka

Osrednja točka oziroma središče sobe je tisti element, okrog katerega se vse vrti. V spalnici je to navadno postelja, v dnevni sobi kamin, v majhni kuhinji pa kar ves prostor. Na majhno kuhinjo torej glejte kot na eno enoto. Uporabite nevtralno paleto barv ali pa samo eno barvo, da je prostor videti kot zaključena celota. Vzorec na steni med kuhinjskimi elementi naj lepo teče, tudi vtičnice naj bodo vključene v dizajn. Cela soba naj bo torej usklajena.

Pri tem ne pozabite na strop in tla. Tla lahko vključite v dizajn s preprogo, ki bo poskrbela za primerno teksturo in barvo. Stropu lahko dodate dimenzijo z osvetlitvijo, ki bo prostoru dodala vertikalno globino, sicer pa naj bo strop bele ali svetle barve, ki ne ustavlja očesa.

Barvna paleta

En nevtralen odtenek uporabite za ves prostor – tako za omarice, gospodinjske naprave kot tudi za tla. Tako boste ustvarili videz skladnega prostora, po katerem se oko neovirano sprehaja. Omarice naj bodo preproste, z ravno površino in brez pretiranih detajlov. Vratca so lahko steklena, vendar naj bo v tem primeru notranjost omaric pobarvana enako kot zunanjost. Če prenavljate oziroma gradite na novo, lahko omarice namestite tako, kot da so vgrajene v steno.

openshelfkitchen3.jpg

Barva lahko čustveno in fizično razširi videz prostora, hkrati pa vpliva na naše počutje. Hladne, nevsiljive barve, kot je modra, vizualno povečajo prostor. Tople barve, kot je rdeča, prostor zapirajo, zaradi česar deluje bolj intimno. Za majhno kuhinjo je torej bolje, da uporabite hladne tone, ki bodo odprli prostor, da bo deloval bolj zračno in lažje.

Odprti sistem polic

Za zelo majhne kuhinje je primeren tudi odprt sistem polic. Te prostoru dodajo čist, sodoben videz, prostor pa je zato, ker je vidna stena, videti večji in bolj odprt. Seveda pa boste imeli malo več dela, ko boste skrbeli, da kozarci in posoda ostanejo čisti in lepo pospravljeni. Mednje lahko dodate tudi kak oseben, okrasen predmet, na primer poseben krožnik.

2299324580_34f4b60a97_o.jpg

Če se odločite za odprte police, morate temu prilagoditi tudi barvo. Stena za policami je lahko poudarjena, medtem ko naj preostali prostor ostane nevtralen. Tako bo kuhinja ostala v ravnovesju. Na poudarjeni steni si lahko pomagate tudi s tapeto. 

Svoji kuhinji lahko dodate tudi pridih luksuza, na primer tako, da vanjo vključite naravni kamen, bakrene ploščice ali pa svetleč vintage lestenec. Tudi majhni, izbrani detajli imajo v majhnih kuhinjah velik vpliv.