Ob pregledu situacije mi je popolnoma jasno, da kljub kar veliki prostornini prostor ni najbolje zasnovan, saj je veliko prehodnih poti, vrat in malo sten. Ko moramo opremiti večji prostor, ki mora ostati ena celota, je najbolj smiselno, da v njem ustvarimo t. i. zaključene ambientalne celote, namesto da bi ga obravnavali kot en sam prostor. Tako sem na primer dnevno sobo razdelila na delovni kot, kamin in osrednji del z zofo. Vsak od teh je posebej osvetljen in nekako posebej zaključen, hkrati pa se vklaplja v celoto po vsebini, barvah in materialih.

Pisalna miza je skupaj z nižjimi delovnimi omarami umeščena ob steni pri vratih, medtem ko sem steno, kjer je kamin, z obeh strani podaljšala za vsaj 50 centimetrov. Nikakor ni potrebe za tako velik prehod v jedilnico in kuhinjo. Kuhinja in jedilnica ne moreta biti v tako pomembnem vizualnem polju, ko sedimo v dnevni sobi… Hkrati smo s podaljškom stene pridobili tudi zelo potreben prostor za umestitev TV-sprejemnika. Glede na velikost dnevne sobe vsekakor predlagam dve zofi, kajti večji kot je prostor, več mora biti pohištva, sicer deluje prazen in brezoseben. Da bi nekoliko ali vsaj delno zakrili neposreden pogled v delovni kot, hkrati pa zato, da se utvari boljše počutje, predlagam večje sobno drevo, ki v predelu fotelja in zofe ustvarja bolj intimen kotiček.

V kuhinji sem umestila korito v sredinski pult, ker je tako več prostora za gibanje med elementi in več delovne površine okoli štedilnika.

Darja Hughes, dipl. design. inter.

www.design-hughes.si