Dobro premislite o velikosti – tako vaše spalnice kot tudi sebe. Kako presoditi, kakšna je najboljša širina postelje? Postelja je dovolj široka za dve osebi takrat, ko lahko s partnerjem ležita drug ob drugem, z rokami sklenjenimi za glavo, pri tem pa se vajina komolca ne dotikata. Postelja bi morala biti tudi deset centimetrov daljša od višjega partnerja.

Preizkusite čim več vzmetnic

Ko kupujete posteljo, s partnerjem preizkusita čim več vzmetnic; tako boste našli kombinacijo, ki vam najbolj ustreza. »Nekatere raziskave so pokazale, da imajo ljudje s pogostimi bolečinami v hrbtu pravzaprav več težav s tistimi vzmetnicami, ki so označene kot 'ortopedske',« razloži spalni strokovnjak Neil Stanley. »Toda ne glede na težave s hrbtom bo težja oseba vedno potrebovala bolj trdno posteljo.«

Vedno pojdite v ugledno trgovino s posteljami, pri testiranju vzmetnic pa si zapomnite – najpomembnejše je udobje. Uležite se v svoj najljubši spalni položaj in v njem ostanite dovolj časa, da lahko ustrezno presodite, ali je to prava vzmetnica za vas.

postla2.jpg

Kakšno obliko postelje izbrati?

Izberite posteljo, ki se ujema z notranjo opremo v spalnici. Če želite, da je postelja glavni predmet v prostoru, izberite tisto, ki resnično pritegne pozornost. Železne postelje ali dvignjene postelje na »nogah«, kažejo svojo dominanco v prostoru. Nižje postelje, navdihnjene z orientalskimi dizajni, bodo vaši spalnici dodale pridih umirjenosti.

Življenjska doba vzmetnice je od osem do petnajst let. Če se zjutraj zbujate z bolečinami, ki čez dan izginejo, ali pa če vzmetnica kaže znake obrabe, strokovnjaki svetujejo nakup nove vzmetnice ali postelje.

Čim več in čim ceneje

Tega vam verjetno ni treba posebej polagati na srce, vendar vseeno - vedno iščite posteljo, pri kateri boste dobili čim več za čim manj denarja. Tudi cenejše postelje so lahko popolnoma sprejemljive, upoštevajte pa, da bo postelja zdržala dlje in vam nudila več opore, če je zgrajena bolj trdno.

Pomislite, koliko prostora boste prihranili, če vam ne bo treba hoditi okoli postelje, da bi legli vanjo, pri tem pa vam tudi ne bo treba paziti, da se ne udarite v trdno spodnjo stranico. Če imate prostorsko stisko, si nedvomno omislite posteljo brez dvignjenega vznožja.

postla3.jpg

Mislite tudi na čiščenje

Mislite tudi na čiščenje. Usnje kremne barve se vam morda v tem trenutku zdi prava ideja, toda morali ga boste čistiti s posebnimi sredstvi za usnje. Postelja, prevlečena z blagom, bo od časa do časa potrebovala le dobro sesanje, z lesa in kovine pa lahko prah enostavno pobrišete.

Nekatere postelje so oblikovane za partnerje, katerih velikost se občutno razlikuje. Vzmetnice različnih trdnosti, zakonska postelja, ki jo lahko razdelimo v dve običajni postelji, če je treba – vse to so možnosti, ki jih preučite ob nakupovanju nove postelje.