Komercialno delimo kamne na dve osnovni skupini: marmorje in granite, gledano širše pa še na porfirje, kvarcite, peščenjake, travertine in onikse. Med marmorje praviloma prištevamo tudi apnence, čeprav so pravi marmorji obstojnejši (sodijo namreč med metamorfne kamnine, apnenci pa med sedimentne). Marmorji, zlasti pravi, sodijo med najlepše kamne in so priljubljen material kiparjev, arhitektov in premožnih investitorjev. Najlepše se izrazijo polirani, zato so pogosto uporabljeni v notranjosti (tlaki, stopnice, obloge, dekorativni elementi…).

Granit

Granit (edini slovenski kamen, ki ga uvrščamo med granite, je pohorski tonalit) je zaradi svoje sestave daleč najpogostejši in tehnično najpomembnejši kamen. Je trši in odpornejši kot apnenec in marmor, zato je tudi primernejši za tlakovanje prostorov z veliko frekventnostjo. Graniti so primerni za tlakovanje notranjih in zunanjih prostorov, izvedbo stopnic, oblog, pultov, fasad... Cenjeni so ne le zaradi izrednih mehanskih trdnosti, temveč tudi zaradi široke barvne palete in raznolikosti vzorcev. S pravilno kombinacijo oblik in materialov (barv) lahko dosežemo neomejeno število vzorcev tlakov.

Površinska obdelava

Raznolikost uporabe kamnov dosežemo z različno površinsko obdelavo. Tako ločimo poliran, rezan, peskan, žgan, štokan, špičen kamen. Rezultat take obdelave je različna struktura površine materiala. Primer: polirane plošče so gladke in primernejše za tlakovanje notranjih površin, grobo obdelane pa so primernejše za tlakovanje zunanjih površin (groba površina preprečuje zdrse).

Debelina plošč

Talne obloge iz naravnega kamna delimo na notranje in zunanje (ki so lahko povozne ali nepovozne). Najpogosteje so notranji kamniti tlaki izvedeni iz 1 cm ali 2–3 cm debelih plošč. Tako imenovane »marmete« ali tanke plošče so debeline 1 cm in so razrezane v standardne velikosti 30,5 krat 30,5 cm. Plošče debeline 2–3 cm so rezane po naročilu in je z njimi mogoče sestavljati različne vzorce. Kamnite plošče se polagajo na izgotovljeno betonsko podlago. Lahko jih lepimo ali polagamo v beton, lahko pa jih uporabljamo tudi kot suhomontažne elemente dvignjenih podov. Za tlakovanje zunanjih površin uporabljamo granitne plošče debeline najmanj 3 cm (za pohodne površine) in 4 cm ali več za povozne površine, medtem ko za marmor priporočajo najmanj 4 cm debele plošče. Debelina plošč je odvisna tudi od velikosti le-teh in od načina polaganja.

Izbira

Pri izbiri talne obloge iz kamna je treba biti pozoren na več dejavnikov. Najprej moramo upoštevati namen, ki mu bo talna obloga služila.

Kamen je izredno uporaben pri talnem ogrevanju, pri tem se zaradi svojih značilnosti izkaže kot odličen akumulator toplote – se relativno hitro segreje, zbrano toploto pa dolgotrajno hrani in le počasi oddaja. Sledi upoštevanje oblike oziroma stila gradnje, kjer bo kamen uporabljen, načini polaganja kamna pa so izjemno raznoliki. Tlak je lahko enoten, obrobljen z borduro, poudarjen z vzorcem, oblikovan kot raster ali kako drugače. Neskončne možnosti vzorcev, velikosti, barvnih kombinacij, oblik plošč in kombinacij različnih materialov dodajo tlaku, ki ga bomo obogatili s kamnom, novo vrednost, poleg tega pa ne smemo pozabiti niti na trajnost te talne obloge.