Čeprav je večina dodatkov razmeroma neškodljivih, se je nekaterim pametno izogniti.

Potencialna debelost in razvoj raka

Olestra – gre za zamenjavo za maščobo, ki so jo sintetizirali v podjetju Procter&Gamble, uporabljajo pa jo v čipsu Pringles light. Glede na to, da encimi v naši prebavi velikih molekul ne morejo razgraditi, ima olestra kalorijsko vrednost 0. Težava pa je v tem, da lahko povzroči drisko, moti pa tudi absorbcijo pomembnih hranljivih snovi, kot so na primer betakaroteni in likopen. Zastrašujoča je tudi študija, ki so jo na univerzi Purdue izvedli na živalih – izkazalo se je, da lahko olestra hitreje povzroči debelost kot prava maščoba.

Pigment karamele je umetni pigment, ki ga proizvedejo tako, da grejejo sladkor. V ta proces je pogosto vključen tudi amonijak. Barva karamele se pojavlja v gaziranih pijačah, pripravljenih omakah, kruhu in slaščicah. Če je izdelana iz navadnega sladkorja, je v glavnem neškodljiva, če pa proces proizvodnje vključuje tudi amonijak, pri tem nastaja 2-metilimidazol in 4-metilimidazol. Ti dve kemikaliji sta pri miših povzročili raka. Tovarne niso dolžne objaviti, ali so barvo dobile s pomočjo amonijaka ali ne.

canned_food_bpa_1.jpg

Saharin naj bi bil povezan z rakom na mehurju

Saharin je umetno sladilo, ki so ga odkrili leta 1870. Študije ga povezujejo z rakom na mehurju, pred tremi leti pa je preiskava pokazala, da se podgane hitreje redijo, če jedo saharin namesto sladkorja. Kalijev bromat  v moki omogoči dviganje testa med peko. Pri podganah je povzročil tumorje na ledvicah in ščitnici. Mnoge države so ga prepovedale, nekatere ameriške verige hitre prehrane pa ga še naprej uporabljajo.

Antioksidanti in konzervansi s kratico BHA (Butylated Hydroxyanisole in Butylated Hydroxytiluene) temeljijo na nafti. Ameriški urad za zdravje je izdal mnenje, v katerem je navedeno, da BHA morda povzroča raka. Vsebujejo ga izdelki, kot so na primer mast Goya in žvečilni gumiji Orbit.

Delno hidrogenizirano rastlinsko olje pridobivajo z dodajanjem vodika v nezasičene maščobne kisline. Delno hitrogenizirane maščobe so glavni vir transmaščob, te pa so vsako leto krive za najmanj 70 tisoč srčnih napadov samo v ZDA. Uporabljajo jih za praženje hrane v mnogih restavracijah, je pa tudi sestavina margarine.

sladkor.jpg

Astmatiki naj pazijo pri sulfitih

Namen sulfitov je zadrževanje barve hrane in preprečevanje rasti bakterij. Kot konzervans jih uporabljajo že več kot tisoč let. Toda sulfiti lahko pri občutljivih ljudeh in astmatikih povzročijo težave. Sulfiti v vinu ali gobah lahko (sicer redko) privedejo tudi do smrti.

Azodikarbonamid je sintetični rumenooranžnen dodatek testu. Težava je v tem, da kemikalijo najpogosteje uporabljajo v proizvodnji industrijske plastike. Britanske oblasti zahtevajo, da je na izdelku, ki vsebuje ta aditiv, to tudi zapisano, saj je morebitni povzročitelj astme. Študija, ki so jo izvedli v Svetovni zdravstveni organizaciji, je to potrdila. Najdemo ga v pecivih Dunkin' Donuts in v sladicah v McDonaldsu.

Karagenan je emulgator, ki ga pridobivajo iz alg – E407 karagenan. Študije na živalih dokazujejo povezavo z razvojem raka, težavami z debelim črevesjem in s čiri. Jasnih dokazov, da škoduje zdravju ljudi, sicer ni, vendar pa vam bodo prehranski strokovnjaki svetovali, da se mu izogibate. Pogosto ga boste našli v dietnih proizvodih.