Za slabih 577.000 evrov (ali 750.000 ameriških dolarjev) lahko kupite nenavadno domovanje na z gozdom poraslem zemljišču Adirondack State Parka na severovzhodu New Yorka. Objekt stoji na 76.000 kvadratnih metrih in je plod trdega dela dveh sorodnikov, ki sta se odločila zapuščeno skladišče za izdelavo nuklearnega orožja, prvotno zgrajeno v 50. letih prejšnjega stoletja, pretvoriti v sodoben dom.

Lesena hiša nad zemljo, dve nadstropji skriti pod nivojem tal

Na površini zemljišča nad podzemnim zakloniščem je zgrajena lesena hiša, iz katere lahko dostopamo do bivalnih prostorov, nameščenih v zemlji pod vidnim objektom. Ti so urejeni v dveh nadstropjih, ki sta v celoti pod zemljo – dvojica je omenjene razkošne prostore iz jedrskega odlagališča preurejala kar dvajset let.

exterior_edit.jpg

Če pogledamo leseno hišo iz zraka, si ne bi mislili, da se pod njo skrivajo dodatni prostori, ki so jih nekoč uporabljali za razvijanje jedrskega orožja. Ko pa vstopimo v kočo, lahko s pritiskom samo ene tipke odpremo vrata proti stopnišču, ki pelje pod zemljo do ostalih prostorov. Tako je stanovalcem omogočena zasebnost in izoliranost od ostalega sveta, k čemur pripomore tudi zasebna vzletno-pristajalna steza, namenjena zasebnemu letalskemu prometu.

Nekdanji nadzorni center spremenili v prostore za bivanje

V območju pod zemljo, kjer je bil nekdanji nadzorni center jedrskega skladišča, lahko najdemo kuhinjo z jedilnico, večji dnevni prostor, dve spalnici in pripadajoči kopalnici iz marmorja. Načrt prostorov je odprt, stropi so visoki, območje pa je osvetljeno z navidezno dnevno svetlobo, tako da stanovalci sploh nimajo občutka, da so pod zemljo.

control_center_edit.jpg

Poleg dvonadstropnih podzemeljskih bivalnih prostorov stoji devetnadstropna struktura, ki so jo v času hladne vojne uporabljali za nastanitev raketnih izstrelkov. Trenutno je prazna, a po mnenju zdaj že kmalu nekdanjega lastnika predstavlja potencial za razširitev domovanja.

Več fotografij tega nenavadnega domovanja pa si oglejte tukaj.