Z lahkoto lahko tudi vi pripomorete k varovanju sveta okoli vas. Slediti morate samo nekaj enostavnim korakom.

Recikliranje drevesc

Lansko leto je bilo le v ZDA recikliranih kar 93 odstotkov božičnih drevesc. To je odlična številka, ki se jo lahko potrudimo doseči tudi v Sloveniji. Recikliranje dreves pomaga pri zmanjševanju odpadkov, naravne dobrine (les) pa v tem primeru pridejo nazaj v okolje.

Varčno s papirjem za zavijanje in plastiko

Enostaven način za doprinos k varovanju okolja je uporaba recikliranega papirja za zavijanje vaših novoletnih daril. Poskusite izravnati in ponovno uporabiti že uporabljen papir za darila, če ga na tak način ne morete ponovno uporabiti, pa ga dajte otrokom za ustvarjalne projekte.

darila.jpg

Praktično vse plastične predmete je mogoče vsaj nekajkrat reciklirati, preden postanejo popolnoma neuporabni. Tudi sami lahko najdete novo vlogo tistim plastičnim pladnjem, ki ste jih uporabili za božično zabavo, zdaj pa jih ne potrebujete. Morda bi se obnesli kot podstavki za lončnice?

Dobrodelnost šteje

Nihče ne bo priznal, da to počne, saj se sliši resnično grdo, vendar pa je vseeno dobra ideja. Če ste dobili darilo, ki ga pravzaprav ne potrebujete, ga brez skrbi podarite naprej. Ni treba, da ga skrivaj podarite drugemu prijatelju in upate, da tisti, ki vam ga je podaril, tega ne izve – raje ga podarite dobrodelni organizaciji.

V mislih imejte, da je čar praznikov prav praznično vzdušje, ne materialne dobrine. Ni vam treba pretiravati z darili; tudi minimalizem šteje, če je le namen dober.