Opozorilni znaki

Če ugotovite, da naprava ne dela, kot bi morala, je ne poskušajte popravljati sami, ampak takoj pokličite strokovnjake. Opozorilni znaki, ki kažejo, da nekaj ni v redu, so lahko na primer saje okrog aparata ali rumen oziroma oranžen plamen namesto normalnega modrega. Še en znak, da naprava ne deluje pravilno, je lahko pretirana kondenzacija v sobi.

Vonj po plinu

Če v svojem domu zaznate vonj po plinu, sledite preprostim napotkom, da se zaščitite. Odprite vsa vrata in okna v bližini, izključite plin in pokličite številko za klic v sili – z mobilnikom in ne hišnim telefonom. Ne prižigajte luči in ne uporabljajte zvonca ali katerih koli drugih električnih stikal. Ne kadite in ne prižigajte vžigalic.

gas_leak_home_1.jpg

Ogljikov monoksid

Ogljikov monoksid je še posebno nevaren zato, ker ga sami ne moremo zaznati. To je namreč neviden plin brez vonja in okusa, ki uhaja, če plinska naprava ni pravilno nameščena ali vzdrževana ali če je dimnik zamašen. Ta plin je potencialno smrtonosen, zato se vam vsekakor splača kupiti detektor, ki ga namestite v bližino plinske naprave in ki vas opozori, kadar pride do uhajanja.

21006406_carbon_monoxide_alarm.jpg

Opozorilni znaki so zaspanost, glavobol, slabost ali bolečine v prsih. Plinsko napravo, ki jo uporabljate, če se pojavijo ti znaki, izključite. Odprite okna in vrata ter pokličite pomoč v sili. Pojdite k zdravniku in mu povejte, da obstaja verjetnost, da ste se zastrupili z ogljikovim monoksidom.