Ljudje smo si različni: eni so bolj klepetavi, spet drugi so bolj tihe in zadržane narave. Če nameravate doma gostiti družinsko ali prijateljsko srečanje,  vnaprej sestavite sedežni red, postavite pohištvo in poskrbite, da boste okoli mize enakomerno porazdelili klepetave in tišje osebe. Tako boste namreč spodbudili pogovor med njimi.

Ena ali več jedilnih miz?

Za začetek se odločite, ali želite imeti eno večjo jedilno mizo ali več manjših. Če boste izbrali več manjših miz po štiri ali šest ljudi, boste ustvarili več intimnih območij, kjer bodo gostje ves čas lahko v očesnem stiku. Ker smo ljudje socialna bitja, stik z očmi vodi v pogovor; po nasprotni strani pa za manjšo mizo lažje nastopita neprijetna tišina in napetost, ki bi se ju radi izognili.

Če nameravate vse posesti okoli ene večje pravokotno oblikovane mize v jedilnici, lahko z nekaj triki pričarate prijeten prostor za klepetanje. Na skrajna robova mize ne posedite nobenega gosta, niti tja ne sedite sami, saj tam sedeča oseba postane nezavedno vodja pogovora. Gostje praznične večerje bodo nevede dobili občutek ali razmišljali o hierarhiji, ki lahko obstaja med njimi in zavira pogovor.

notranja_jedilnica.jpg

Razporedite klepetave in zadržane osebe

Priporočamo vam, da klepetave goste okoli daljših dveh stranic mize razporedite v obliki črke W. Najprej naj bo ena tiha oseba, nato ena klepetulja, s tem da naj klepetulje na nasprotni strani mize sedijo nasproti manj komunikativnim gostom. Ko se bodo bolj glasni gostje začeli pogovarjati med seboj, se bodo morali gledati po diagonali mize – tako pa bodo bolj verjetno v pogovor vključili tudi druge.

Če organizirate zabavo, bo po vsej verjetnosti večerja glavni dogodek večera, kljub temu pa gostje ob prihodu najverjetneje ne bodo najprej odkorakali do mize, ampak se bodo gibali po vsem prostoru. Namesto tega lahko izberete alternativno rešitev in jedi postrežete v obliki samopostrežnega bara.

notranja_jedilnica_2.jpg

Kako razporediti stole, če nimate večerje?

Gostom je udobneje in se bolj sproščeno pogovarjajo, če sedijo drug zraven drugega pod pravilnim kotom. Predstavljajte si, da obstaja črta, ki poteka čez sredino sedeža stola: črte posameznih sedežev bi se morale križati pod kotom 90 stopinj. Če ste se odločili, da večerje ne boste postregli za mizo sede, stole postavite tako, da bodo med seboj oddaljeni 90 centimetrov – ljudje, ki se dobro poznajo, bodo na tej razdalji sproščeno komunicirali, medtem ko nekatere stole premaknite še kakšen centimeter stran, da omogočite pogovor tudi tistim, ki se še ne poznajo tako dobro.

Drugi nasveti

Vsaj nekaj stolov naj bo tako lahkih, da jih enostavno premikate po prostoru. Nekaj stolov premaknite k steni, saj se ljudje počutimo varnejše, če sedimo s hrtom obrnjeni proti zidu. Svetujemo vam, da ima večina izbranih stolov hrbtno naslonjalo, ker je neprijetno sedeti na enem mestu več ur, če nimamo opore za hrbtenico. Če bo gostom udobno, pa se bodo bolj verjetno vključili v klepet. Po prostoru med drugim namestite tudi več ogledal, ki pričarajo praznično vzdušje.