Vse grede, ki smo jih do oktobra spraznili in jih jeseni ne nameravamo ponovno zasejati ali zasaditi, je dobro čim prej globoko prekopati. Prekopane zemlje ne pograbimo, ampak jo nezdrobljeno pustimo v grudah ali kepah. Tako bo pozimi lažje globoko pomrznila.

vrt1.jpg

Še preden bo nastopila zmrzal, bomo konec oktobra še enkrat premetali kompostni kup. To pravzaprav lahko počnemo vso zimo, vendar je delo napornejše, če kup močno zmrzne. Kompost lahko obogatimo s travnato rušo, odpadlim listjem…

Poskrbite za lep videz dvorišča

Oktobra lahko na novo zasejete trato in tako poskrbite za obraščanje travnika. Preverite tudi, ali ga je treba zrahljati in pognojiti. V trgovini kupite posebno gnojilo prav za boljšo rast trave.

Eden glavnih razlogov, zakaj nekatere rastline ne prezimijo, so suha tla na vrtu. Poskrbite torej z zalivanjem za stalno vlažnost tal in primerno zaščito rastlin, pa boste lahko uživali v obilju zelenjave vse do prihodnjega leta.

Pobiranje pridelkov

vrt2.jpg

Ob suhem vremenu konec oktobra izkopljemo korenček za ozimnico. Previdno, da ne poškodujemo glavne korenine, izkopljemo tudi rdečo peso. Pora pa naberemo le toliko, kot ga potrebujemo. Kar ostane, zaščitimo s šoto, ki jo natrosimo med rastline. Belo in rdeče zelje ter ohrovt prenesejo prvi mraz, vendar jih po navadi pospravimo do konca oktobra.

Okrasni vrt

vrt3.jpg

V okrasnem vrtu zavarujte pred zmrzaljo nasad vrtnic. Izkopljite gomolje dalij, gladiol in kan. Če še niste posadili spomladanskih čebulic : tulipanov, narcis, krokusov, perunik in telohov, je čas, da to storite sedaj. Zdaj je tudi čas, da na svetlo mesto v stanovanju postavite božični kaktus. Izberite točko, ki je sončni svetlobi izpostavljena deset ur dnevno, štirinajst ur pa je v popolni temi. Če kaktusa ne boste premikali, bo decembra bujno zacvetel.

Kdor bi rad še prihodnje leto postavil pelargonije, fuksije in turške nageljne na okenske police in balkone, naj jih oktobra spravi v primerno prezimovališče. Najboljša je svetla klet.