Naravno drevesce

Je bolje izbrati pravo, sveže drevesce? Če nimate svojega gozda, kjer bi izbrali lepo jelko in jo odnesli domov, jo lahko tudi kupite. Takšna drevesca izsekajo gozdarji v skladu z varovanjem gozda. Vendar pa jih je treba prepeljati do prodajnega mesta. Po navadi gre za daljše razdalje in vozila seveda za to potrebujejo gorivo. Odvržena drevesca potem pogosto končajo na navadnem odpadu in ne med organskimi odpadki, kjer bi morala.

Umetno drevesce

Dandanes se mnogi odločajo za umetne novoletne smrekice. Vendar pa je večina umetnih dreves izdelana na Kitajskem, po navadi iz polivinilklorida (PVC), ki ga pridobivajo iz nafte in močno prispeva k onesnaževanju okolja. Za veliko teh umetnih smrekic so ugotovili, da vsebujejo tudi svinec. Ko jih enkrat odvržemo, bodo obstajala pa četudi na odlagališčih, še več stoletij.

ozki_mf6lk.jpg

Zagovorniki umetnih božičnih dreves trdijo, da z enkratnim nakupom umetne smreke, ki jo uporabljamo več let ali desetletij, prihranimo bencin, ki bi ga drugače porabili za vsakoletno vožnjo do nakupovalnega središča ter za prevoz drevesa do prodajnega mesta. Vendar pa je tudi umetno drevesce treba prepeljati iz tovarne do trgovine in potem do doma. Če umetno drevesce uporabljate več let, lahko sicer prihranite toliko nafte, kot bi jo porabili za izdelavo in prevoz. Vendar pa na žalost ljudje pogosto umetno drevesce kmalu zamenjajo za novejši in bolj izpopolnjen model.

Kakšno drevesce torej izbrati?

Izbira okolju bolj prijaznega drevesca je torej odvisna od več dejavnikov – na primer od tega, kje živite, kako praznujete in predvsem od tega, kje kupujete. Ni enega preprostega odgovora, ki bi veljal za vse. Če ste se odločili za naravno drevo, poskusite izbrati takšnega, ki je bilo vzgojeno v bližini in organsko pridelano. Zaradi tega je manj izpustov ogljikovega dioksida  CO2, porabljenih pa je tudi manj pesticidov. Ko drevesa ne uporabljate več, ga odložite na kompost ali uporabite za mulčenje.

cutting_christmas_tree_lg.jpg

Če ste se odločili za umetno drevo, izberite takšnega, ki je bilo izdelano v Evropi ali ZDA, saj je tako manj možnosti, da je onesnaženo s svincem ali drugimi strupi, pa še manj energije je porabljene za prevoz. Če drevesca ne morete več imeti, povprašajte po cerkvah, dobrodelnih ustanovah in zavetiščih, če potrebujejo kakšnega. Večine umetnih dreves namreč ni mogoče reciklirati. Da se razkrojijo na navadnih odlagališčih, pa je potrebnih mnogo stoletij.

kfzijr.jpg

Živo drevesce

Lahko pa kupite tudi živo drevesce, ki ga po praznikih posadite zunaj in je po mnenju večine okoljevarstvenikov še najbolj ekološko. Tako boste poskrbeli za čistejši zrak in še priskrbeli življenjski prostor za živa bitja. Če živite v stanovanju oziroma nimate prostora za drevo, ga podarite. Živo drevo pa si lahko tudi izposodite – tukaj preberite, kje.

christmas_tree3_1024x768.jpg

Lahko pa prihranite vse stroške in težave ter preprosto okrasite drevo, ki raste na prostem. V tem primeru sicer pod njim ne boste mogli odpirati daril. A če je drevesce v bližini okna, bo vseeno poskrbelo za pravo vzdušje. Lahko pa tudi sami ustvarite dekoracijo iz naravnih materialov, na primer odpadlih vej, ki jih naberete v gozdu in jih okrasite. Tako ne boste prispevali k porabi naravnih virov, pa še nekaj ustvarjalnosti boste pokazali.

Več informacij o okolju prijaznih božičnih drevescih si lahko preberete v tem prispevku.