S temi enostavnimi spremembami boste obvarovali okolje in zmanjšali mesečno porabo energije, zato jih bo z veseljem podprl tudi vaš najemodajalec. Za začetek poskrbite, da so vsa vrata in okna tesno zaprta – morebitne razpoke in luknjice, skozi katere uhaja topli zrak, zapolnite s tesnilom ali vpihano izolacijo.

Učinkovitejše ogrevanje in ohlajanje

Povsem preprosto lahko zamenjate stara svetila z energijsko varčnejšimi in zračni filter kurilne peči. Omislite si stropni ventilator, saj vam bo poleti pomagal ohlajati prostor, zaradi česar boste manj uporabljali klimatsko napravo; pozimi pa bo omogočil kroženje toplega zraka, ki se iz radiatorjev dvigne do stropa.

ceiling_fan_upper_glading.JPG

Ravnanje z odpadki

Poskušajte zmanjšati količino odpadkov, in sicer tako, da odpadke ločujete in ponovno uporabite, kolikor je le mogoče. Organske odpadke kompostirajte, ne glede na to, da živite v stanovanju, ki običajno nima vrta; plastični kompostni kup pa postavite na teraso ali balkon.

Prihranite vodo

Kupite novo energijsko učinkovito glavo za prhanje z nizkim pretokom vode in jo namestite v kopalnico pod prho, saj namesto deset litrov vode na minuto, kot jo v povprečju porabi klasična glava za prhanje, porabi občutno manj. Kakovost prhe bo ista, vendar pa boste na minuto porabili manj vode: na letni ravni bi s tem lahko prihranili okoli 15.140 litrov vode. Z vodo in energijo pa lahko varčujete tudi tako, da se manj časa prhate.

low_flow_head.jpg

Varčno čiščenje

Pomivalni in pralni stroj vedno v celoti napolnite, preden ju prižgete. Porabite namreč enako količino energije za delovanje na pol praznega ali čisto zapolnjenega stroja, zato raje počakajte nekaj dni, da se nabere dovolj perila oziroma umazane posode, da boste napravo polno obremenili. Svetujemo vam, da uporabljate tudi bolj ekološka čistilna sredstva; če posodo pomivate ročno, pa je ne perite pod tekočo vodo.

Če nameravate na novo prepleskati stene, jih prebarvajte z okolju in zdravju prijaznejšo barvo z nizko vsebnostjo hlapnih organskih spojin.