Raziskovalni projekt podpirata ameriška vlada in nacionalna vesoljska agencija Nasa, kjer so zainteresirani predvsem za uporabo inovativnih fotovoltaičnih naprav, ki jih razvijajo na univerzi, za napajanje satelitov in drugih naprav v vesolju. Raziskovalcem je na voljo kar milijon ameriških dolarjev pomoči (slabih 734.000 evrov), večino pa je prispevala ravno Nasa.

Večja energijska učinkovitost sončnih celic

Trenutno Nasini sateliti in vesoljska plovila, ki za delovanje uporabljajo solarne plošče iz silicija, ne morejo proizvesti več kot 23 odstotkov energije za delovanje. Glavni raziskovalec pri projektu in profesor elektrotehnike na arkansaški univerzi Omar Manasreh pravi, da preučujejo dva koraka za izdelavo novih materialov, ki jih bodo lahko uporabili za sončne celice.

solar_cells_future_229.jpg

V dveh korakih do novih materialov

V prvem bodo združili baker, indij, galij in selen v polprevodne nanokristale. Te bodo lahko potem pretvorili v tanke filme ali jih kombinirali s titanovim dioksidom ali cinkovim dioksidom. V drugem koraku pa nameravajo uporabiti epitaksijo z molekularnim snopom – metodo nanašanja nanokristalov, s katero pridobivamo kvantne pike: nano velike delce iz polprevodnega materiala indijevega arzenida. Upajo, da bodo tako izboljšali učinkovitost sončnih celic in učinkovitost pretvorbe sončne svetlobe v energijo.