"Odprto stanovanje" je danes v trendu bolj kot kdaj koli. Stanovanje, ki ni razdeljeno s stenami na posamezne sobe, je nekaj povsem običajnega. Vendar pa najdemo tudi nasprotnike takšnega odprtega bivanja. Seznanite se z glavnimi prednostmi in pomanjkljivostmi tovrstne ureditve doma.

Kako čist je pravzaprav vaš dom?

stanovanje3.jpg

Ena od prednosti odprtega prostora je vizualno povezovanje bivalnih površin v enoten in skladen prostor. Če vaša družina ne zna vzdrževati reda, je bolje, da se odločite za zaprte sobe, kajti nered v stanovanje brez vmesnih sten vnese kaos.

Premislite, koliko umetniških del potrebujete

Umetniška dela, še posebno večja, potrebujejo za postavitev na steno ali pohištvo več prostora. V stanovanju brez vmesnih sten boste imeli manj možnosti za razstavljanje umetnin kot v običajnem stanovanju, zato z njimi ne pretiravajte.

Opazovanje otrok pri igri je varnejše

Prostor, ki se iz kuhinje, kjer ravnokar pripravljate večerjo, nadaljuje v dnevno sobo, je odličen za opazovanje otrok med igro. Tako lahko opravljate svoje delo in hkrati spremljate varnost otroka; prihranili pa boste tudi čas.

Hrup je v odprtem prostoru bolj slišen

stanovanje4.jpg

Za tiste, ki doma radi uživate v gledanju domačega kina ali v poslušanju glasbe, je lahko pogovarjanje po telefonu, medtem ko se otroci igrajo v sosednji sobi, pravi izziv. Zvok se v odprtem prostoru namreč širi hitreje . To je dobro upoštevati, ko načrtujete dom za vašo družino. Oblikovanje posameznih kotičkov naj bo zato premišljeno.

Več svetlobe

Mnoga stanovanja nimajo vmesnih sten ali pa te segajo le do polovice višine med stropom in tlemi . Takšen prostor je poln svetlobe. Vsem, ki razmišljate o svetlejšem stanovanju, priporočamo, da podrete nenosilne stene. Tako bo prostor bolj odprt, prehod svetlobe pa nemoten.

Več možnosti za druženje

stanovanje2.jpg

Kuhinja in dnevna soba sta v sodobnem stanovanju središče druženja, zato sta med seboj povezani. Če radi kuhate, gostite prijatelje in prirejate zabave, potem je novi koncept stanovanja kot nalašč za vas. Vendar pa je zabavanje gostov iz kuhinje lahko za marsikoga neprijetno. Zlasti če imate radi red, potem vas bo pogled gostov na vaše umazane krožnike in kuhinjski pult nemara motil.

Premislite, kakšen dom si pravzaprav želite in ga oblikujte skladno s potrebami vaše družine.