Zaradi napornega življenjskega ritma in delovnih obveznosti se dandanes otroci, ki obiskujejo osnovno šolo, po končanem pouku vračajo v prazne domove, saj so starši običajno še v službi. Tako so prisiljeni poskrbeti sami zase, dokler se skrbniki ne vrnejo z dela. To pomeni, da ima že najmlajši družinski član svoj ključ od domačih vhodnih vrat, kar pa je zelo velika odgovornost za tako mlado osebo.

Varnostni namigi za starše

Na odgovornost morate otroka dobro pripraviti. Priporočamo vam, da otroka, mlajšega od dvanajst let, najprej pustite večkrat samega za pol ure, preden mu dovolite, da je prvič zares sam doma več ur. Tako ga boste počasi privajali in lažje cenili njegovo pripravljenost. Ko ga boste učili o varnostnih pravilih, ki jih mora upoštevati, kadar je doma brez vas, pa je pomembno, da izpostavite varnostne ukrepe brez nepotrebnega zastraševanja.

kids.jpg

Otroku sestavite seznam z nujnimi telefonskimi številkami, ki jih lahko pokliče v primeru ogroženosti: vašo številko, številko drugih družinskih članov, zaupanja vrednih sosedov ali prijateljev ter telefonsko številko intervencijskega osebja, na primer reševalcev. Na seznam dopišite tudi domači naslov in številko, če ju otrok še ne pozna na pamet. Telefonske klice in sporočila pa v času, ko ste zdoma, redno preverjajte.

Poskrbite tudi, da so vključeni detektorji dima v vsakem nadstropju, in da otrok točno ve, kako mora ukrepati v primeru požara. Pokažite mu, kje hranite baterijske svetilke in baterije, da jih bo hitro našel, če denimo zmanjka električne energije. Omejite tudi, kaj si lahko sam pripravi v kuhinji brez nadzora odraslih.

superstock_1824r_37022.jpg

Navodila za otroke

V prazno hišo ali stanovanje otrok nikoli ne sme spustiti tujca ali prijatelja. Razložite mu, da tudi, ko se oglasi na telefon, ne sme izdati, da razen njega ni nikogar doma. Klicatelju naj pove, da sta mama ali oče trenutno zelo zaposlena in da ga bosta poklicala kasneje. Vhodna vrata in okna naj ima vedno zaprta in zaklenjena; če pa opazi, da so okna ali vrata razbita, ko se iz šole vrne domov, naj takoj stopi do soseda ter pokliče starše.