Hiše na vodi so eno izmed področij arhitekture, ki v zadnjem času doživlja velik razvoj. Če je na Nizozemskem gradnja hiš na vodi že dolgo nekaj povsem običajnega, pa plavajoče hiške postajajo pravi hit tudi drugod. Zato je ponudbe vedno več, oblikovalci in arhitekti pa iščejo vedno nove in izvirne rešitve.

vodnahisa2.jpg

Nemško podjetje Confused Direction na primer predstavlja atraktivno plavajočo hišo, ki jo poleg lepega videza in modernih oblik odlikuje tudi ekološka zelena streha, ki jo stanovalci uporabljajo kot teraso. Na njej se poleti sončijo, berejo knjige, se družijo s prijatelji ali preprosto uživajo.

Intimni prostor

vodnahisa3.jpg

Praksa je takšna, da večina lastnikov plavajoče hiše uporablja kot zatočišča pred mestnim hrupom in stresnim načinom življenja. Marsikdo pa v njih najde stalen dom oziroma jih ima za eksotičen »podaljšek« glavne hiše.

Hiše na vodi so pravzaprav odlična alternativa za vse tiste, ki nimajo denarja ali pa ne želijo odplačevati dragih kreditov. Mlada oblikovalca Flo Florian in Sasha Akkerman iz podjetja Confused Direction pojasnjujeta, da je tovrstna arhitektura namenjena ljudem pustolovskega duha, ki imajo radi izzive in si ne morejo privoščiti dragih investicij.

Zaljubljeni v vodo

vodnahisa1.jpg

Plavajoče hiše imajo tudi pomanjkljivosti: marsikdo si denimo želi več udobja in prostora. Sobe res niso velike, posebno tesne pa so kopalnice. Vendar pa je to nekaj povsem običajnega za tiste, ki so zaljubljeni v vodo. Tudi sanjsko lepe barke so, če jih primerjamo z nekaj deset kvadratnih metrov velikimi stanovanji, majhne.

Če so bile plavajoče hiše včasih videti kot barke, temu že dolgo ni več tako. Sodobne oblike in materiali so to arhitekturo približali stavbam, ki jih vidimo na kopnem. V podjetju Confused Direction pojasnjujejo, da je najpomembnejša lastnost, ki naj bi jo plavajoča hiša imela, trdnost, sicer bi se preveč zibala.

Gradnja iz recikliranih materialov

Naj omenimo še eno veliko prednost plavajočih hiš. Ste vedeli, da so v celoti izdelane iz recikliranih materialov,kot je na primer les iz stare kmečke hiše?

Več fotografij zanimivij hiš na vodi pa si lahko ogledati v naši fotogaleriji.