Konec koncev je že za Egipčane in njihovo Sfingo značilna predvsem velikost. Pri tem gre za velikost objekta v primerjavi z okoljem, kjer stoji. Po konvencionalnem mišljenju naj bi sicer opremo v stanovanju prilagajali glede na velikost slednjega. Vendar pa še nihče ni dosegel res nepozabnega dizajna tako, da je delal čisto po pravilih. Na videz preveliki elementi lahko pravzaprav celo spremenijo videz majhnega prostora in mu dajo iluzijo prostornosti in udobja.

Velikanske svetilke

Povečajte nekatere svetilke – ampak ne vseh! Konec koncev ne želite, da je vaša hiša videti kot oda Alici v čudežni deželi. Nad jedilno mizo lahko obesite velik lestenec, na mizo postavite veliko svetilko in mogoče še ogledalo za dodaten učinek. Svetloba, ki je šibka in transparentna,kljub velikosti svetilke ne bo pretirano razsvetlila cele sobe, vizualni učinek pa boste vseeno dosegli.

oversize_fllorlamp.jpg

Izkoristite tla

Velike grafične vzorce lahko dodate tudi na tla. Preproge so lepo umetniško delo, po katerem lahko celo hodite. Ko želite spremeniti barvno shemo sobe, preprosto zamenjajte preprogo. Vzorec je lahko tudi vrisan neposredno na tla, za kar boste potrebovali šablono in več plasti poliuretana.

thomaspaul_rug2.jpg

Tapete, stenske nalepke in umetniške slike

Velika olja na platnu in druge umetniške slike so navadno precej dragi. Na srečo obstaja nekaj cenejših alternativ, s katerimi lahko ustvarite podoben učinek, na primer velika stenska nalepka ali tapeta. Vedno bolj priljubljene so tapete po naročilu, na katerih je povečana fotografija vaše družine. Tapeto z velikimi vzorci sicer raje dodajte na samo eno steno, ki je bolj poudarjena. Lahko pa ustvarite tudi iluzijo velikosti, tako da več manjših kosov na steni simetrično razporedite, da dajejo vtis večje celote.

family_wallpaper_is_a_hot_trend_many_companies_can_help_create_the_wall_of_you_and_yours_image_from_hgtv.jpg

Velika zrcala

Neobičajno velika zrcala ustvarijo dramatičen videz in z odbijanjem svetlobe dodatno osvetlijo prostor, poleg tega pa še ustvarijo vtis večjega prostora, ki se zrcali v njih. Podobno kot s slikami lahko tudi s kombiniranjem več manjših zrcal ustvarite iluzijo večjega prostora.

Visoke omarice

Do dramatičnega videza si lahko pomagate tudi z visokimi omaricami, ki segajo od tal do stropa. Še večji učinek lahko dosežete, če barvo stene, na katero so vgrajene police, kombinirate z barvo tal, ki naj bo enaka. Barvanje je vedno najcenejši način, da osvežimo videz prostora.

dwell_centsatiomal_girl.jpg

Pomagate si lahko tudi z drugimi kosi pohištva. Velika otomana bo sobi dodala intimnost, še posebno sobi z visokim stropom ali visokimi okni. Nekatere kose pohištva, na primer omarico, lahko celo obnovite, tako da jih dopolnite z velikimi vzorci.