Na festivalu smo lahko občudovali veliko izvirnih novosti, med katerimi so našo pozornost pritegnila predvsem predelana svetila. Ciprska oblikovalka Eva Korae je uporabila kuhinjski pripomoček − stepalnik za jajca, ki ga je elegantno spremenila v niz luči. Prav tako je iz vrtnih grabelj izdelala stoječo  svetilko.

whisk_y.jpg

Svetila iz volnene klobučevine

Slovenska oblikovalka Vanja Bazdulj je predstavila niz stropnih svetilk, izdelanih iz volnene klobučevine in prebarvanih v barvite odtenke. Oblikovalko zanima predvsem igriva in nenavadna uporaba materialov, saj želi na svet gledati tudi z drugačnega vidika. Predstavljena svetila so elegantna in ekscentrična dekoracija bivalnih prostorov.

birds_wings.jpg

Predelano lubje murve

Neimenovani filipinski oblikovalec je iz zdrobljenih vlaken lubja murve izdelal svetila v obliki ptičjih kril (na sliki zgoraj). Iz zdrobljenih vlaken je namreč naredil kašo, ki jo je nato oblikoval v nenavadno luč in pobarval v črno. Svetilo je prirejeno za LED-sijalke, na voljo pa je tudi v nežno kremni barvi.

rag_bone.jpg

Svetila iz odpadkov

Angleški oblikovalec Rag and Bone man je na ogled postavil razstavo svetil iz odpadnih materialov, ki jih je nabral v revnejšem vzhodnem predelu Londona. Edinstvena svetila oblikuje ročno z varjenjem, spajkanjem, poliranjem in lakiranjem. Iz odpadkov pa izdeluje tudi starinska kolesa.

wam_bamboo.jpg

Bambus in reciklirani materiali

Avstralski oblikovalec Kent Gration je predstavil kolekcijo svetil, imenovano Wambamboo. Sestavljena je iz svetil, ki so izdelana ročno iz bambusa, ter iz svetil iz recikliranih materialov. Z izdelki je dizajner želel izpostaviti svoje pomisleke v zvezi z množično proizvodnjo in prekomerno rabo neobnovljivih materialov v pohištveni industriji.