Rezidenca Cannon Beach, kot se hiša imenuje, je uporabniku in okolju povsem prijazna, saj spodbuja zdravo bivanje v zaprtih prostorih in lastniku prihrani denar za energijo. Delno je izdelana iz recikliranih, delno pa iz naravnih materialov, kot sta les in kamen.

nathan_good_hisa_4_a.jpg

Trajnosten dom

V zgradbo, ki so jo arhitekti oblikovali v obliki črke L, je vgrajenih veliko oken, ki odpirajo zaprte prostore proti zunanjosti, predvsem proti izjemnemu razgledu na ocean in skalovju na drugi strani. Sodoben dom je popolnoma v harmoniji z naravo, saj je vanj vgrajenih več sistemov za izkoriščanje obnovljivih energijskih virov.

Streha se ponaša s fotovoltaičnim sistemom, v objekt pa so vgrajene tudi solarno-toplotne cevi in podzemna toplotna črpalka, ki vodo ogreva ali hladi. Stene so za večjo energijsko učinkovitost izolirane s kar 24 centimetrov debelim betonskim zidom – le-tega pa obdajajo še plasti iz kamna ali lesa. Zaradi svetlih lesenih površin, celih drevesnih debel, uporabljenih za arhitekturne elemente, in kombinacije različnih materialov so bivalni prostori topli in udobni.

nathan_good_hisa_5_a.jpg

Več posnetkov okolju prijazne pasivne hiše ob Tihem oceanu pa si oglejte v naši fotogaleriji.