Pazite pri izbiri gradbenikov

Gradbenikov raje ne iščite po rumenih straneh ali na slepo. Vedno morate preveriti njihove reference, priporočila in projekte, ki so jih že opravili. Tudi pri prejšnjih strankah se lahko pozanimate, kako so zadovoljne z njimi.

Gradbenikov, zidarjev in drugih izvajalcev del tudi ne plačujte po dnevih, ampak se raje zmenite za fiksno ceno. Ne plačujte jim vnaprej in vsega naenkrat, ampak raje postopoma za delo, ki ga opravijo. Tako boste natančneje vedeli, za kaj ste plačali in koliko. Seveda pa morate plačevati redno, najbolje, da se za ceno prej čim natančneje dogovorite. Nikoli tudi ne delajte brez pogodbe. V njej naj bodo podrobno opisana dela, ki jih je potrebno opraviti, cena za vsako delo in razumen časovni rok za izvedbo.

construction.jpg

Najprej poskrbite za morebitne težave

Ne začnite s prenavljanjem, dokler ne rešite oziroma razumete težav v hiši ali stanovanju. Ni se na primer smiselno lotiti prenove kleti, podstrešja ali dozidave prizidka, če imate v hiši nerešene težave s postavitvijo prostorov, ki se jih morate še lotiti.

1_building_contractors_lg_b0.jpg

Ko gre za opravljene storitve, tudi ne sklepajte kompromisov. Nima smisla, da zapravljate denar za to, da bi bila vaša hiša videti lepo, če imate potem težave z elektriko ali pa vam ne dela grelnik. Paziti morate predvsem v kuhinji in kopalnici. Morda je prenova obeh res najdražja, vendar pa ta dva prostora najpogosteje uporabljamo  - bolj kakovostni kot so elementi v njiju, dlje zdržijo.

Poskrbite za dovolj prostora in dnevne svetlobe

Ko že delate prizidek ali kako drugače širite svoj dom, dodajte toliko prostora, kot ga potrebujete. Če imate trenutno težave z denarjem, lahko zaenkrat ob strani pustite manj pomembne stvari, na primer zaključne sloje. Prizidka namreč ne boste mogli več povečati, lahko pa na primer kasneje zamenjate poceni talne obloge z novimi, ko vam znova uspe prihraniti nekaj denarja.

11_kitchen_tiles_lg_b0.jpg

Dnevna svetloba domu vdihne življenje in ogromno pripomore k dobremu počutju v njem. Sončna svetloba osvetli prostor, ki je zaradi tega videti večji. Poleg tega lahko prihranite energijo, saj čez dan ne potrebujete toliko razsvetljave. Doma preživljate čas vsak dan, zato poskrbite, da se boste v njem dobro počutili.

Ne precenjujte svojih finančnih zmožnosti

Vedeti morate, koliko si lahko privoščite ter da lahko med izvajanjem del nastanejo dodatni stroški, zato imejte vedno nekaj finančne rezerve. Nikakor ne povečajte svojih kreditov ali hipoteke, če si tega ne morete privoščiti.