Skupina raziskovalcev, ki so jo vodili Hansan Liu, Gilbert Brown in Parans Paranthaman, je odkrila, da titanov dioksid ustvari zelo uporaben material, ki povečuje površino in omogoča sposobnost hitrega polnjenja litij-ionskih baterij. Ugotovili so, da je razlika v času polnjenja in zmogljivostih baterije zelo velika v primerjavi z običajnimi baterijami.

battery_lithium_ion_q_16482.jpg

Hitrejše polnjenje baterij

Baterije, ki vsebujejo titanov dioksid, lahko napolnite v celoti, medtem ko bi standardne baterije, ki so izdelane iz litija na osnovi grafita, v istem času napolnili le do okoli deset ali dvajset odstotkov. Jedro nove spojine je namreč sestavljeno iz kanalčkov in por, ki omogočajo neoviran pretok ionov in delujejo kot kondenzatorji.

Večja moč

Struktura materiala po mnenju raziskovalcev dovoljuje tradicionalno izdelavo elektrod in ustvarja kompaktne plasti elektrode. Vendar pa je proces proizvodnje tega materiala kompleksen, zahteva pa tudi številne korake, zato so potrebne nadaljnje raziskave, s katerimi bi ugotovili, ali je mogoče tehnologijo še izboljšati.

new_material_improves_lithium_ion_batteries_ornl_295x220.jpg

Nova spojina naj bi bila povsem varna in dolgotrajno učinkovita. Zato bi jo lahko uporabili v hibridnih avtomobilih, za napajanje različnih električnih naprav in celo za shranjevanje energije, pridobljene iz obnovljivih energijskih virov, na primer solarne ali vetrne energije. Novi material pa ima tudi potencial, da bo poceni in dostopen za množično uporabo.