V večini primerov gre za površinske razpoke, ki nastanejo zaradi krčenja in raztezanja ometa. Pri novogradnjah se manjše razpoke pojavijo že kmalu po vselitvi stanovalcev. Gre za nedolžne spremembe, ki jih zakrijemo s fasadno barvo. Če pa se težava pojavi znova ali postaja večja, je dobro ugotoviti vzrok zanjo.

Kaj nam povedo razpoke?

razpokanasteni.jpg

Razpoka je pravzaprav vidni simptom možne težave. Za kako resno težavo gre, je odvisno od materiala, iz katerega je hiša. Stene, obložene z mavčnimi ploščami, rade razpokajo, če so plošče položene pretesno skupaj. Težavo enostavno rešimo tako, da razpoko premažemo s fugirno maso in steno prebelimo.

Vendar pa resnejše razpoke, kot je na primer razpokana stena iz siporeksa, ki ste jo popravljali že večkrat, lahko pomenijo, da je treba ukrepati. Po navadi je tako, da vzrok ni le eden, temveč gre za skupek različnih dejavnikov. Včasih so za strukturne spremembe na hiši »krive« že temperaturne razlike in spremembe vlažnosti. Prometni tresljaji, še posebno, če hiša stoji ob cesti, lahko prav tako povzročijo razpoke.

Najpogostejši vzrok za razpoke na hiši je krčenje gradbenih materialov, iz katerih so stene, kot sta na primer les in beton, in raztezanje, na primer opeke. Povzročijo jih lahko tudi korozija in zemeljske spremembe.

Razpoke na hiši in previdnostni ukrepi

razpokanahisa.jpg

Zemeljski premiki lahko na hiši pustijo resne strukturne spremembe. Težavam se lahko izognete, če veste, na kaj morate biti pozorni pred nakupom parcele ali hiše. Pred nakupom preverite strukturo tal. Izogibajte se stavbam v bližini deponij in rudnikov. Če se na primer poruši eden od podzemnih jaškov, lahko to povzroči resne poškodbe hiše.

Tudi hiša, zgrajena na ilovnatih tleh, je tvegan nakup. Takšna tla se krčijo in raztezajo glede na vremenske razmere, kar je lahko resna težava. Zato pred nakupom opravite temeljit pregled zemljišča, posvetujete pa se lahko tudi s strokovnjakom, ki vam bo znal svetovati.

Pogled na sosednje hiše pove marsikaj

zemeljskerazpoke.jpg

Tudi sprehod po naselju in pogled na sosednje hiše vam lahko pove marsikaj. Ali obstajajo jasni znaki, ki govorijo, da je nakup nepremičnine na tem območju tvegan? Ste morda opazili razpoke? Natančen pregled lokacije vam lahko že danes prihrani nevšečnosti. Ko gre za vaš dom, ni previdnost nikoli odveč.