Dawn Brian, avtorica knjige Umetnost in bonton podarjanja daril (The Art and Etiquette of Gift Giving), je v svoji knjigi razložila, da je vljudno prinesti darilo takrat, ko se odpravite na obisk za ves dan ali več dni, na primer za vikend. Darila vam ni treba imeti, če ste povabljeni le na skodelico kave ali čaja. Če gostitelja ne poznate dobro in se srečate bodisi prvič bodisi trikrat letno, mu prinesite darilo, medtem ko bližnjih sorodnikov ni treba obdarovati samo zaradi kratkega obiska.

Kdaj je še vljudno prinesti darilo?

Avtorica pojasnjuje, da je pomembno obdarovati tiste, ki nas k sebi povabijo na zabavo. Organiziranje zabave namreč terja precej časa, denarja in energije, zato si gostitelj zasluži posebno zahvalo, ki jo najlažje izrazimo z darilom. Gostitelj nam ponudi hrano, pijačo in vesele trenutke, zaradi česar smo mu dolžni vrniti pozornost.

holiday_party_greet.jpg

Kakšno darilo izbrati?

Večina ljudi se zanaša na tri standardna darila, ki jih običajno prinesemo, ko pridemo h komu v goste: šopek rož, alkoholno pijačo ali hrano. Vendar ti izdelki niso vedno najbolj primerna možnost. Če gostitelju formalne večerje prinesete rože, lahko ustvarite zmedo, ko bo hotel poiskati vazo, v katero bi šopek odložil. Morda je bolje, da cvetlice z zahvalnim pismom pošljete naslednji dan.

Če prinesete vino ali drugo alkoholno pijačo, gostitelju jasno povejte, naj pijačo odpre in v njej uživa kak drug dan. Tako mu prihranite zadrego, saj bo po vsej verjetnosti želel pijačo odpreti kar takoj – to pa je lahko problematično, ker se morda vino ne bo podalo k preostalemu izboru pijač za zabavo. Priporočamo vam, da za darilo izberete liker, konjak ali drug aperitiv.

Prigrizki, ki jih je treba pogreti v mikrovalovni pečici, shranjevati v hladilniku ali prestaviti na lepši pladenj, lahko zmotijo kuharja in načrtovan jedilnik. Zato kuharja pred tem vedno vprašajte, ali lahko prinesete takšne jedi, še bolje pa je, da izberete le pecivo ali sladice.

gift111511.jpg

Domiselni primeri daril

Darilo naj bo praktično in uporabno, namenjeno pa naj bo gostitelju. Če se odpravljate na večerno zabavo, ki se bo po vsej verjetnosti zavlekla pozno v noč, ali na dvodnevni obisk, prinesite osebnejše darilo. Zavijte ga v nevtralno obarvan darilni papir preprostega dizajna, ko pridete na obisk, pa ga dajte v roke gostiteljevih otrok. Hišne ljubljenčke lahko obdarujete posebej.