Postelja in spanje

Vaše blazine in posteljnina naj bodo primerne vremenu – pozimi uporabljajte debelejše blazine in še eno odejo, da ne boste potrebovali dodatnega gretja. Ob mraku zastrite zavese, da vam pomagajo ohraniti toploto v sobi, ko greste v posteljo. Ponoči vas lahko grejejo tudi mehke nogavice, ki jih imate le za spanje. Pred tem jih lahko ogrejete na radiatorju. Tudi termofor vam pomaga, da vas ne bo zeblo. V trgovini lahko dobite veliko različnih termoforjev, nekateri imajo tudi ljubke tekstilne prevleke.

spot_lambswool_hot_water_bottles.jpg

Preden greste spat, se prepričajte, da so vse luči ugasnjene. Mobilnega telefona ne dajte polniti čez noč, saj za polnjenje potrebuje le nekaj ur. Pozimi tik pred spanjem izključite ogrevanje. Tako bo še prijetno toplo, ko se boste odpravljali v posteljo, pozneje, ko boste že udobno nameščeni med odejami, pa gretja ne boste več potrebovali. V bližini postelje imejte za vsak primer nekaj dodatnih odej, da se lahko pokrijete, če bi postalo premrzlo. Spodnji del vrat zatesnite, na primer z zvito brisačo ali drugo prepreko, da preprečite prepih.

Če vaš sistem gretja to omogoča, ga namestite tako, da se bo zjutraj spet vključil in bo prijetno toplo, ko boste vstali iz postelje. Ko greste iz hiše oziroma stanovanja, gretje izklopite, da ne boste po nepotrebnem ogrevali praznih prostorov.

bigstockphoto_couple_sleeping_and_hugging_on_1499251.jpg

Otroška spalnica

Če imajo otroci v sobi televizijo, računalnik ali druge naprave, naj jih čez noč izklopijo, da ne bodo po nepotrebnem porabljale energije. Pa še zaradi sevanja vas bo manj skrbelo. Tudi tu naj bodo vrata čez noč zaprta in zavese zagrnjene. Če imate električne podaljške, naj bodo nanje priključeni le tisti aparati, ki jih uporabljate. Če nameravate kupiti nov računalnik, je morda bolje, da izberete prenosnik, saj ta porabi približno 85 odstotkov manj energije kot navaden računalnik, pa še veliko manj prostora zavzame.