Pripravite evakuacijski načrt

varnostniplkan.jpg

Na list papirja skicirajte tloris vašega doma. V vsakem prostoru označite dva izhoda, vključno z okni, in začrtajte zbirališče zunaj hiše. Na skico napišite »pokliči 112« in jo obesite na vidno mesto v stanovanju. Potem s člani družine ponovite ukrepe ob požaru; če kdo česa ne razume, mu to pojasnite.

Nameščanje in preverjanje dimnih naprav

varnostalarm.jpg

Dimne naprave rešujejo življenje. Namestite vsaj eno v vsako nadstropje, tudi v klet in spalnicei. Njihovo pripravljenost preverjajte redno, najbolje enkrat tedensko, baterije pa zamenjajte dvakrat letno.

Določite zbirno točko zunaj doma

Pri varnostnem načrtu je dobro določiti zbirno točko zunaj doma, ki pride prav, ko pride do naravne nesreče. Povejte tudi otrokom, kje se dobite, če se ne morejo vrniti domov. Družine, ki se med seboj dogovorijo, kje se najdejo in kako ukrepajo v kritičnih primerih, so vedno bolje pripravljene na nesreče.

Zatočišče pri sorodnikih ali prijateljih

Prosite sorodnika ali dobrega prijatelja, če lahko vaši družini v primeru nesreče ponudi zatočišče. Kontaktno številko imejte vedno pri sebi, osebi pa povejte, da računate nanjo

Otroci naj poznajo osebne podatke

varnost1.jpg

Ko so otroci dovolj stari, je prav, da poznajo svoje ime in priimek, naslov, domačo ali mobilno telefonsko številko staršev ter osebne podatke staršev. Mlajši pa se bodo morda naučili le svojega imena in priimka ter imena kraja, v katerem živijo. Na igriv način, morda s pesmijo, pa si bodo zapomnili tudi domačo telefonsko številko.

Pripravite pripomočke za odhod v sili

Pripravite torbo za nujne primere, ki naj vsebuje: petdnevno zalogo čiste vode in hrane, odpirač za konzerve, baterijo, prenosni radio, baterije, zdravila  (če jih kdo v družini redno jemlje), škatlico s prvo pomočjo, seznam s številkami družinskih članov, sosedov in ustanov za pomoč ob naravnih nesrečah, slike in opis vaše družine. Če imate hišnega ljubljenčka, dodajte še petdnevno zalogo hrane in vode zanj, njegovo sliko ter povodec ali zabojnik za prenašanje.

Vaja dela mojstra

Zdaj, ko imate načrt, je čas za vadbo. Prepričajte se, da vsi v družini vedo, kako ukrepati v stiski. Ponovite informacije in vaje prvega dne. Na koledar vpišite datum naslednjih vaj, ko boste znova preverjali pripravljenost družine na morebitne nesreče.