Ko se po lestvi povzpnete na drevo s škarjamii, se morda počutite kot bojevnik z mečem v roki, vendar pa si morate zapomniti, da vaš vrt ni bojno polje in da drevesne veje niso vaš nasprotnik. Obrezovanje drevesa naj bo previdno in natančno, zato smo pripravili nasvete, kako to delo kar najbolje opravite.

pruning_apple_tree.jpg

Skrbno premišljeno "v napad"

Potrebujete žago za obrezovanje ali sadjarske škarje, lestev in kredo. Seveda se morate najprej povzpeti po lestvi na primerno mesto, od koder imate dober razgled na drevo in zlahka dosežete drevesne veje. Veje preglejte in poiščite majhne neproduktivne izrastke na večjih vejah, ki rastejo neposredno iz debla, in veje, na katerih so viseli sadeži. Številne manjše vejice, ki so del večje veje, odrežite.

Vendar pa jih ne odrežite takoj, temveč jih najprej raje označite s kredo. Ko ste vse veje, ki jih želite obrezati, označili, stopite z lestve in si od daleč objektivno oglejte oznake. Presodite, ali ste označili preveč vej, saj z obrezovanjem ne kaže pretiravati. Izogibajte se obrezovanju vrha drevesa, saj lahko  začne propadati, pogosto pa začnejo iz odrezanega vrha poganjati nove veje, tako da drevo nenadoma dobi obliko metle.

obrezovanje_drevja_2.jpg

Natančno obrezovanje

Amaterji velikokrat najprej obrežejo veje na zgornji strani (večje veje). Vendar pa je rezultat, ko odrezana veja pade na tla, ta, da zraven potegne še nekaj lubja. Takšne poškodbe potrebujejo več časa, da se zacelijo, zato je bolje, če vedno začnete obrezovati na spodnji strani vej. Vsi posegi v starejša drevesa morajo biti postopni in večletni, tako da drevo ne doživi prevelikega šoka in se lahko samo obnovi.