Če imate podzemno klet, jo v zimskem času brez skrbi uporabite za shranjevanje pridelkov, še posebno korenaste zelenjave. Le-tej boste namreč podaljšali obstojnost, saj se bo v kleti kasneje pokvarila.

Kako pravilno shranite zelje

Če ste eden tistih, ki svoje vrtne pridelke pustijo rasti na vrtu čim dlje, je zdaj čas, da poberete še tiste zadnje, najbolj trpežne jesenske pridelke, ki prenesejo mraz. Zelje na primer lahko v zemlji pustite, dokler mraz ne ustavi njegove rasti. Ko ga nameravate shraniti, ga najprej očistite večje umazanije, nato pa odrežite steblo na dnu zelnate glave, odmrle liste pa takoj odstranite.

storing_cabbages.jpg

V lesen zaboj položite dva centimetra debelo plast iz suhega listja, slame in žagovine. Zelnate glave previdno položite v zaboj, in sicer tako, da jih obrnete postrani. Zelje prekrijte z novo plastjo slame: če je zaboj večji, lahko na prve zelnate glave dodate še druge. Nato ga odnesite v podzemno klet in ga postavite stran od druge zelenjave in sadja – močan vonj namreč lahko prodre v druga živila.

Uporabni nasveti

Zelje shranite v kleti le, če je dobro ohranjeno, medtem ko se hrambi poškodovanega, gnilega ali zelja z neobičajnimi madeži izogibate. Redno ga preverjajte, da pravočasno odkrijete gnitje in zavržete nagnite glave. Uporabite termometer, da omogočite najboljše pogoje za shranjevanje, in bodite pozorni na količino vlažnosti. Z zeljem ravnajte previdno, da ga ne poškodujete, saj bo le tako zdržalo dlje.