Predstavljajte si, da prispete v moderno in drago mesto, vendar nimate sorodnikov ali prijateljev, pri katerih bi prespali in si niti niste rezervirali hotela. To vsekakor ni udoben položaj, saj v velemestu težko najdete poceni priložnost za počitek in sprostitev. Če želite počivati, medtem ko čakate na letalo ali vlak, pa se velikokrat srečujete s številnimi varnostnimi in higienskimi problemi.

sleepbox_2.jpg

Praktična rešitev

Urbana infrastruktura naj bi bila bolj udobna in prijazna do posameznika. Zato so arhitekti iz studia Arch Group dizajnirali tako imenovani spalni zabojnik (angleško sleepbox), ki predstavlja miren kotiček in prostor za spanje sredi letališča. Prvi montažni zabojnik so postavili na terminal Aeroexpress, ki je del mednarodnega letališča Šeremetjevo. Požel je toliko pozornosti, da nameravajo do konca letošnjega leta postaviti še več spalnih zabojnikov po letališču in tudi po vsej Moskvi.

sleepbox_7.jpg

Zabojnik iz furnirja

Spalni zabojnik je izdelan iz lesa, natančneje iz furnirja, in ne iz plastike, kot so sprva načrtovali. Prototip zabojnika so namreč oblikovali že pred dvema letoma, ko so originalni koncept prvič predstavili javnosti. Zadnja verzija začasnega bivalnega prostora se ponaša z udobnejšo notranjostjo in dobro izoliranimi stenami, ki prestrežejo okoliški hrup. Z nekaj dodelavami je primerna tudi za postavitev na prostem.

box.jpg

V zabojniku sta dve postelji druga nad drugo, najamete pa ga lahko za najmanj trideset minut pa vse do več ur. Opremljen je z LED-svetilkami za branje ter vtičnicami za polnjenje prenosnih računalnikov ali mobilnih telefonov. Hotelska soba v malem stane od 7000 evrov naprej, snovalci pa njeno prihodnost vidijo tudi v hotelih za mlade, pisarnah in vsepovsod drugje, kjer potrebujete poceni počivališče.

Pooblaščeni izdelovalec in distributer, podjetje 000 Sleepbox, priporoča, da znaša cena za enourni počitek 11 eurov, za prenočevanje pa 37 evrov.

Video si lahko ogledate tukaj.