Kompost lahko mečete v poseben koš, ki vam ga odpeljejo tako kot druge smeti, lahko pa imate tudi prostor za svoj kompostni kup, iz katerega lahko gnojite rastline na svojem vrtu. Še korak naprej naredite, če si omislite tudi pohištvo na verandi iz recikliranih materialov.

Kompost

Tretjino hišnih odpadkov lahko predelamo v kompost, med drugim olupke sadja in zelenjave, vrečke za čaj, karton in časopise ter seveda odpadke, ki se naberejo na vrtu. Napotke za pravilno kompostiranje lahko najdete na spletu, več o pravilnem dodajanju odpadlega listja si lahko na primer preberete tukaj. Ni potrebno veliko truda, da boste čez šest do devet mesecev imeli visoko kakovosten kompost, ki ga lahko pomešate z zemljo, s čimer daste rastlinam na vrtu nov zagon.

sap_system_problems.jpg

Pazite na porabo vode

Vsi lahko porabimo manj vode tako v hiši kot na vrtu, ne da bi pri tem trpela vlažnost tal. S posebnim nastavkom na cevi za zalivanje lahko uravnavate, koliko vode porabite. Za zalivanje rož lahko uporabite tudi vodo, ki vam je ostala od pomivanja posode ali umivanja zelenjave, če je ta primerno ohlajena in ne vsebuje kemikalij. Takšne vode ne smete uporabiti za zalivanje rastlin, ki jih nameravate pojesti. Zbirajte deževnico. Sadite takšne rastline, ki se dobro obnesejo v suhih pogojih, na primer trave, zelišča in sočnice.

plastic_bottle_web.jpg

Bodite ustvarjalni

Veliko stvari v hiši lahko koristno uporabite na vrtu, potrebujete le malo domišljije. Prazne plastenke lahko prerežete na pol in jih uporabite kot lončke za rastline ali za hranjenje ptic. Sadike lahko posadite v prazne jogurtove lončke, škatle za jajca ali valjčke, ki ostanejo od toaletnih rolic. Stare zgoščenke ali pokrovčke za mleko lahko povežete skupaj za odganjanje ptic z vrta. Vrzeli na trati lahko zapolnite s travo, ki ste jo posejali na uporabljenih čajnih vrečkah.