Med osnovni material, ki ga potrebujete za polaganje ploščic, spadajo: zadostna količina ploščic, ki jo dobimo tako, da pomnožimo višino in širino sten oziroma tal, katerih površino želimo prekriti. Glede na izračun si priskrbite dovolj lepila za ploščice. Potrebovali boste še diamantno rezilo za rezanje ploščic, kotne križce, maso za fugiranje, zidarsko žlico, zobato lopatico,vodno tehtnico, gladko krpo za čiščenje in nekaj dobre volje.

polaganje_ploscic.jpg

Poigrajte se z okvirji

Najprej si pripravite delovno površino. Poiščite sredinski točki najdaljših sten v sobi in enako razdelite krajši steni. Točke med seboj povežite z vrvicama, tako da se na tleh izriše križ. Najprej na suho položite ploščice znotraj enega od kvadratov: prvo vrsto ob robu krajše stene in drugo ob robu daljše stene ter presodite, ali bo takšen način polaganja dober. Okrog stavbnega pohištva, kot so vrata in kamin, položite cele kose ploščic. Poskusite v prostoru položiti kar največ nerazrezanih ploščic.

Prilepite prve ploščice in kotne križce

Pred polaganjem ploščic premažite podlago z emulzijo za boljši oprijem. Pomagajte si s širokim čopičem in počakajte približno tri ure, da se površina dobro posuši. Nato zmešajte lepilo in ga z zidarsko žlico ali gladilko enakomerno nanesite na podlago. Vedno nanesite le približno kvadratni meter lepila, da se ne posuši prehitro. Nanašati ga začnite na točki znotraj enega od kvadratov, ki so nastali ob presečišču vrvic. Položite ploščice, med njih pa postavite kotne križce. Tako bodo med seboj enakomerno odaljene.

polaganje_ploscic1.jpg

Položite kar največ celih ploščic

Ploščice začnite polagati iz sredine sobe. Potem ko ste na eni polovici sobe položili vse cele ploščice, preverite z vodno tehtnico, ali je površina ravna. Zdaj položite cele ploščice še na drugi polovici sobe. Pustite, naj se sušijo 24 ur. Z diamantnim rezilom za rezanje ploščic narežite ploščice, ki jih boste položili ob rob stene. Ko režete, si roke zaščitite z rokavicami.

Čiščenje ploščic

Na koncu prostor med ploščicami premažite še s fugirno maso. Ko so fuge temeljito zapolnjene, odvečno maso odstranite z mokro gobico in pustite, da se masa posuši. To po navadi traja dvanajst ur. Tako, vaše delo je končano!