Vedno bolj iščemo različne načine, kako bi prihranili denar za energijo. K sreči lahko dom postane energijsko bolj varčen že, če dodatno izoliramo okna, ki še posebno slovijo po velikih energijskih izgubah.

Debele zavese

Zavese odebelite z gostimi tkaninami ali draperijami, ki jih lahko kupite v trgovinah s tkaninami in blagom. Tkanine so lahko poljubnih debelosti, velikost pa prilagodite velikosti zaves, ki jih morate prej izmeriti. Izrežite ustrezno velike tkanine, ki jih nato v dveh ali več plasteh prišijete na panel iz blaga ali pa neposredno na robove zaves. Doma izdelan izolacijski panel nato pritrdite na zadnjo stran zaves, ko ga ne boste več potrebovali, pa ga enostavno odstranite.

zavese.jpg

Goste tkanine

Za zimski čas izberite goste oziroma težke tkanine, medtem ko boste spomladi in poleti potrebovali tanjše in lažje materiale. S težkim blagom namreč dosežemo večjo energijsko učinkovitost prostora, zato izberite tkanine, kot so žamet, tapiserije in brokat. Iz njih lahko izdelate tudi povsem nove zavese, ki bodo čez zimo nadomestile stare. Skupaj lahko sešijete več plasti različnih tkanin: na vidni strani naj bodo lepo okrašene, na zadnji strani pa izolirne. Prešite draperije prav tako naredijo prostor toplejši, zaradi česar jih namestite tudi ob zavese ali neposredno ob okna.

drapes_and_curtains.jpg

Žaluzije

Na okna vgradite še žaluzije ali rolete, saj vam pomagajo zadrževati topel zrak v notranjosti. Za boljše rezultate si omislite žaluzije, ki se povsem prilegajo okvirju okna. Nekatera senčila so celo označena kot energijsko učinkovita – vseeno pa jih kombinirajte s posodobljenimi dodatno izoliranimi zavesami.