Preberite si nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali, da ne pristanete v bolnišnici.

Dobro je poznati svoje omejitve

Ne lotite se ničesar, za kar mislite, da presega vaše zmožnosti. Za večino del v zvezi z elektriko je na primer bolje, da jih prepustite profesionalcem, sploh če dvomite, kako je treba kaj narediti. Če se odločite za preprostejša električna dela, naj bo električna napeljava popolnoma izključena. Prav tako ni pametno podirati zidov ali pa žagati tramov kar tako, saj so morda nosilni, kar lahko povzroči precej škode na stavbi, pa še nevarno je.

119_17880838.jpg

Paket prve pomoči

Paket prve pomoči imejte vedno pri roki, da lahko hitro očistite in povežete morebitne ureznine ali druge rane. Če pride do težje nesreče, poskrbite, da ne boste več ogroženi, na primer tako, da izključite elektriko. Če je poškodovana oseba nezavestna, pokličite 112 in je ne premikajte, razen če ji grozi neposredna nevarnost. Če oseba huje krvavi, pritiskajte na rano s čisto tkanino, dokler ne prispe zdravniška pomoč.

Električno orodje

Orodje shranjujte na suhem mestu in jih ne uporabljajte v vlažnem vremenu. Na njem naj bodo evropsko potrjene oznake, da je uporaba varna. Če se med uporabo naprave začnejo segrevati in je čutiti vonj po zažganem, prenehajte z delom in počakajte, da se ohladijo. Tudi podaljševalni kabel popolnoma odvijte iz koluta, da se ne pregreje.

Če uporabljate električno orodje, si omislite tudi odklopnik, ki vas lahko reši, če pride do preobremenitve ali kratkega stika v električnem tokokrogu ali pa če po pomoti zarežete kabel. Kupite takega, ki ga lahko priključite na vtičnico in potem povežete z orodjem.

building_your_home_hand_tool_kit_470.jpg

Nosite varnostna očala in oblačila

Varnostna očala ščitijo oči pred prahom in delci, ki letijo po zraku. Oblačila naj ne bodo preveč ohlapna, pa tudi motečega nakita raje ne nosite. Obujte močne čevlje iz kakovostnega in vzdržljivega materiala, da jih, če vam nanje pade kladivo ali ostro orodje, le-to ne bo predrlo. Če imate opravka z elektriko, nosite čevlje z gumijastim podplatom, da vas ne bo streslo.

Otroci in živali naj se ne motajo v bližini

Otroci in živali naj se ne igrajo na območju, kjer potekajo dela, tako zaradi njihove varnosti kot vaše. Pomembno je, da vas med opravljanjem nevarnih del nihče ne moti in da ni motečih dejavnikov.

Lestev

Če delate z lestvijo, naj jo nekdo drži, da bo stabilna. Tako dno kot vrh lestve naj bosta na ravni in trdni površini. Če je mogoče, jo dodatno zavarujte s trakovi ali vrvmi. Lestev namestite tako, da je razdalja med njenim dnom in steno približno četrtina njene višine. Vedno obdržite stik z lestvijo v vsaj treh točkah – dveh nogah in eni roki. Ne stegujte se dlje, kot vam je še udobno, saj lahko izgubite ravnotežje.

fh07feb_ppaint_01.jpg

Kemikalije

Ko uporabljate različne kemikalije, na primer barvo, naj bo prostor dobro prezračen, v sveže pobarvani sobi pa ne spite vsaj dva dni. Kemikalije shranjujte v originalni embalaži ter izven dosega otrok. Odlagajte jih tako, kot piše v navodilih. Maska zmanjša vdihavanje hlapov. Če kemikalije pridejo v stik z vašo kožo ali očmi, jih takoj sperite s hladno vodo in poiščite zdravniško pomoč.