Ugotoviti morate, katero vedenje bo vašemu otroku v poznejšem obdobju življenja najbolje služilo. Če se boste aktivno vključili v otrokovo sprejemanje navad, jih bodo tudi hitreje sprejeli za svoje, obenem pa boste tudi sami krepili pozitivne navade.

Načrtujte teden

Otrok naj dobi občutek za razporeditev časa, zato z njim sestavite načrt za nov teden. Pogovorite se o tem, kako naj naredi šolski projekt in hkrati še vedno preživlja čas s svojo družino in prijatelji. Poskušajte uskladiti urnike vseh družinskih članov in poiskati proste trenutke, ko ste lahko vsi skupaj. Pri tem naj otrok sodeluje čim bolj aktivno, spodbujate pa ga lahko tudi s postavljanjem vprašanj.

gratitude_journal.jpg

Jutranja rutina

Pomagajte ustvariti jutranjo rutino, saj nihče ne vstane zjutraj težje kot najstniki. Zato je ključnega pomena, da z otroki vzpostavite določeno jutranjo rutino, ki se je nato dosledno držite. Tudi najmlajše spodbujajte, da že čim bolj zgodaj v otroštvu zjutraj vstanejo, se oblečejo in umijejo, pojedo zajtrk ter si umijejo zobe. Tako ne bodo imeli težav z vstajanjem, ko bodo odrasli.

step_2.jpg

Vadite potrpežljivost

Nič ne bo pripravilo vašega otroka na življenje bolje kot sposobnost da se odrečejo zadovoljstvu in dobrinam. Študije so namreč pokazale, da so tisti otroci, ki so se uže pri štirih letih znali odpovedati piškotu ali drugi sladici, kot odrasli uspešnejši. Seveda jim poslastica vsake toliko časa ne bo škodovala, vendar jih ne smete razvaditi in jih dati vse, kar in kadar si to poželijo. Navadite jih, da kdaj tudi počakajo ali se čemu odpovejo.