Se kdaj sprašujete, kdo določa, katere barve so modne v notranjem dizajnu? Vsako sezono lahko spremljamo novo barvno paleto, ki jo v svoje izdelke vključujejo skoraj vsi oblikovalci. Paleto določata dve glavni organizaciji: Pantone in Color Marketing Group, ki nekajkrat na leto zbereta skupino strokovnjakov iz različnih industrij, ki modne barve odtenke izbirajo glede na to, ali so privlačni za kupce. Ko izberejo vse barve, začnejo barvila takoj proizvajati in ko so le-ta izdelana, so že na voljo proizvajalcem, da jih vključijo v svoje nove maloprodajne izdelke.

dnevna_soba_klasicna.jpg

Modne barve

Prvič lahko običajno trendovske barve vidimo na oblačilih oziroma modnih stezah, čez kratek čas pa se barve iz sveta mode vključijo tudi v industrijo notranje opreme in drugih pripomočkov za dom, od tekstilnih do plastičnih. Ker se te barve dosledno ponavljajo na različnih industrijskih področjih, se jih potrošniki navadimo, zato na koncu dokazano največ kupujemo predmete, ki so na izbiro ravno v teh barvnih odtenkih.

Katere barve bodo vroče spomladi 2012

Na modne barve, ki bodo zaznamovale zimo in pomlad 2012, vplivajo predvsem dejavniki ekološkega življenja in osveščenosti o našem okolju. Trendovske barve bodo zato odsevale naravo: v ospredju bodo pristni zeleni toni, ki jih najdemo v naravi:  v rastlinah, mahu in (morskih) algah. Pantone 14-0116 Margarita je le eden od zelenih odtenkov, ki jih boste spomladi še veliko videli.

Novi nevtralni odtenki so zelo zemeljski, od subtilnih odtenkov sive do toplih rjavih tonov. Pomislite na kozarec, napolnjen s kamenčki, ali na mešanico zrn in posušene trave – to so namreč nove nevtralne barve, ki nas zdaj obkrožajo; najboljša med vsemi pa je Pantone 16-1120 Starfish.

pantonespring2012.jpg

Modri in rdeči toni

Modri odtenki so prav tako na seznamu barv za prihajajočo pomlad, saj predstavljajo pomemben življenjski vir – vodo. Podobni so nežnim pastelnim barvam ledenikov ali mirnih voda. Globje tone najdemo v barvah džinsa, na primer Pantone 19-3953 Sodalite Blue ali Pantone 14-5420 Cockatoo sta med najprivlačnejšimi odtenki.

Rdeča barva je barva strasti, v prostor pa že v majhnih količinah vnese glamur in drznost. V letu 2012 bodo prevladovali živi toni gorečega ognja, od svetle oranžne do globoke vijolične: Pantone 17-1463 Tangerine Tango je denimo takšna trendovska barva. Energične odtenke kombinirajte z nenavadnimi teksturami ter odsevnimi in kovinskimi površinami.