Študije so pokazale, da suh zrak na človeško telo vpliva na štiri različne načine. Lahko povzroči respiratorne bolezni, kot so astma, bronhitis, vnetje sinusov, krvavenje nosu ali dehidracija, saj se med dihanjem zmanjšuje količina telesnih tekočin. Izparevanje vlage s kože lahko tudi povzroči draženje kože in srbenje oči, kadar je vlaga opazno znižana, pa pride do statične elektrike – blagega šoka ob dotiku s kovino.

Težave s suhim zrakom

Subjektivna temperatura zraka je manjša od tiste, ki jo prikazuje termometer, saj je telesu hladneje. Da bi nadomestila pomanjkanje vlage v zraku, pljuča proizvajajo več sluzi. Ravno ta dodatna sluz pa povzroča težave astmatikom: najlažji način, da se temu izognete, je, da popijete ogromno vode.

water.jpg

Težave s suhim zrakom lahko zmanjšate tudi, če povečate relativno stopnjo vlažnosti v zaprtem prostoru z vlažilnikom zraka oziroma z  izparevanjem tekočine iz postavljenih posod. Pomagajo celo mokre brisače, obešene čez radiatorje. Omislite si vlagomer, s katerim boste natančneje izmerili stopnjo vlažnosti zraka. Nižja ko je temperatura v sobi, lažje boste dosegli želeno vlažnost.

Subjektivni občutek toplote in vlage

Subjektivni občutek toplote je odvisen predvsem od vlage, zaradi česar se lahko razlikuje tudi po pet ali šest stopinj na isti temperaturi zraka, če se vlaga spreminja od 10 do 80 odstotkov. Zaradi izhlapevanja se človeško telo hladi, kadar je izpostavljeno suhemu zraku. Občutek hladnosti pa pada z zmanjševanjem vlage; na primer na temperaturi od 21 stopinj Celzija bomo čutili večji mraz v prostoru s suhim zrakom, kot v sobi, polni vlage.

women_sneezing.jpg


Zrak, ki ima denimo 24 stopinj in relativno vlažnost 0 odstotkov, ljudje občutimo kot 21 stopinj. Če pa je relativna vlaga stoodstotna, isto temperaturo občutimo kot 27 stopinj. Najugodnejšo temperaturo dosežemo s 23 stopinjami in 20-odstotno relativno vlažnostjo ali pa 21 stopinjami in 80-odstotno vlažnostjo. Relativna vlažnost v višini 20 odstotkov je v zimskih mesecih običajna za domove brez vlažilnika zraka, v katerih je vključeno gretje.