Ocenjeno je, da približno 40 odstotkov energijskih izgub povzročijo različne razpoke v zidu, kjer zrak iz notranjosti uhaja na prosto. Če pa uporabite vpihano izolacijo, lahko povsem zatesnite vsa problematična mesta in dolgoročno prihranite ogromno energije.

Z vpihano izolacijo dosežete nedosegljivo

Vpihano izolacijo je lažje uporabljati, saj z njo dosežete tudi tiste predele, ki jih običajna izolacija ne more. Nanesete jo lahko povsem poljubno: ko izolacijo razpršite na izbrano območje, se bo povsem prilagodila nenavadnim kotom, arhitekturnim in drugim geometrijskim značilnostim oziroma izzivom hiše. Izolacija se namreč razširi v trdno, peni podobno strukturo in zapolni vse vrzeli pred seboj, ne da bi ogrozila svojo uporabnost. Še več, taka oblika izolacije je zmožna odpraviti prepih in kondenzacijo, ki privede do pojava nezaželenih plesni in glivic.

vpihana_izolacija_2.JPG

Več materialov na izbiro

Vpihana izolacija je lahko izdelana iz različnih materialov, od na požar odporne mineralne volne (mešanica kamna in žlindrine volne) do steklenih vlaken. Izolacija iz slednjih se hitreje posuši kot drugi izolacijski materiali, medtem ko vpihana izolacija iz celuloze za sušenje potrebuje dalj časa, saj je v 50 odstotkih sestavljena iz vode. Izolacijo iz celuloze pa tudi iz poliuretanske pene uporabite za zatesnitev vodovodnih pip ali okoli električnih žic.

vpihana_izolacija_3.jpg

Čeprav vpihana izolacija z vso potrebno opremo za nanos predstavlja razmeroma drag začetni strošek, ki je višji od stroškov za standardno izolacijo, pa boste lahko kaj hitro opazili prihranek pri mesečnem računu za energijo. Dolgoročno se vam bo investicija povrnila, upoštevajoč vedno višje cene energije, ki je iz dneva v dan dragocenejša.