Poznamo enokrilna, dvokrilna, kombinirana, protipožarna ali navadna vrata. Večinoma so izdelana iz lesa, kovine, vzdržljive plastike ali iz kombinacije različnih materialov. Ker vhodna vrata povezujejo notranji in zunanji prostor, se na njih že kmalu poznajo vplivi okolja. Material lahko spremeni obliko, zato je treba vedeti, da se les v vlažnem okolju razteza, kovina in plastika pa spremenita videz pri visokih in nizkih temperaturah.

vhodnavrata2.jpg

Takšne spremembe so lahko še posebno neprijetne, če so vrata narejena iz različnih materialov, saj se vsak odzove na svoj način.

Kakovost kot garancija za dobro zaščito

Zaradi značilne naloge, ki jo imajo vhodna vrata, se preoblikovanju materiala ne moremo povsem izogniti. Lahko pa izberemo preverjenega proizvajalca vrat in podbojev, ki tudi v skrajnih primerih, kot so vlaga, vročina in mraz, zadržijo obliko.

vhodnavrata1.jpg

Pomembno je, da so vhodna vrata protipožarno zaščitena. Standard zahteva, da so nepregorna najmanj 30 minut. Prav tako je pomembna tudi zvočna zaščita vhodnih vrat, ki preprečuje uhajanje zvokov iz stanovanja. Moč zvoka se meri v decibelih, zvočna zaščita pa je odvisna tudi od mesta, na katerem hiša stoji, oddaljenosti od ceste ter drugih virov hrupa. Vrata z zvočno izolacijo 35 decibelov veljajo za povprečno dobro izolirana in jih lahko namestimo v večino hiš in stanovanj.

Zavarujmo dom pred vlomilci

Protivlomna vrata zaščitijo dom pred vlomilci. Pogosto so protivlomna vrata tudi zvočno in protipožarno zaščitena, zato imajo višjo ceno, a hkrati zadovoljijo vse zahteve dobrih vhodnih vrat. Vedeti pa moramo, da lahko le pravilno montirana vrata opravljajo svojo nalogo in so tudi varna. Zato pri montaži upoštevajte navodila proizvajalca.