Hišne ljubljenčke je običajno kruto pustiti same za dlje časa doma, še posebno, če se za ves dan ali več dni odpravljate na obisk k prijateljem ali na dopust v lepše kraje. Zato si omislite varuško, ki bo na vašega psa ali mačko popazila v času vaše odsotnosti. Poprosite lahko bližnjega soseda ali družinskega člana, vendar se morate zavedati nekaj dejstev, preden varuško živali dokončno izberete.

Potencialna varuška naj žival obišče že prej

Potencialna varuška vaše hišne živali se mora z vašim kosmatincem dobro razumeti, kar je najpomembnejši faktor pri izboru. Prijatelja ali sorodnika zato poprosite, naj vas že prej enkrat obišče na domu in bolje spozna hišnega ljubljenčka – tako boste namreč lahko opazovali njuno interakcijo.

pet_sitter.jpg

Najem podjetja, ki sprehaja živali in skrbi za njih

Če nameravate najeti podjetje, ki nudi sprehajanje psov in skrb za njih, jih prej povprašajte, kakšne ponudbe, reference in strokovne izkušnje imajo. Vprašajte tudi, ali v nujnem primeru varuška poskrbi za žival in jo odpelje k veterinarju. Svetujemo vam, da poizveste še, kolikokrat v dnevu bo najeta varuška preverila vašega ljubljenčka. Izberite le uradno registrirano podjetje z referencami, ki vam bo pripravljeno za delo izdati pisni dokaz in račun.

Kaj lahko storite vi?

Da boste lahko radovednega kosmatinca brez skrbi pustili doma, varuško rezervirajte že prej in se s tem izognite brezglavemu tekanju naokoli zadnjo minuto pred božičem. Prej se prepričajte, da je hišna žival dobro socializirana in se ujame z začasnim paznikom. Le-temu natančno napišite vsa navodila in potrebe živali ter morebitne zdravstvene težave. Vso hrano in pripomočke, na primer za sprehod, pospravite na eno mesto, da jih bo lažje našel.

dog_walking_elk_river_mn.jpg

Ključ do stanovanja pustite pri sosedu, ki mu zaupate, da lahko za vsak primer kadar koli preveri počutje vašega štirinožnega prijatelja. Začasni varuški pa pokažite delovanje pomembnih varnostnih elementov vašega doma, kot so varnostni alarmi. Napišete lahko tudi pisno pooblastilo, s katerim varuško pooblaščate, da ukrepa v primeru potrebne zdravstvene oskrbe ali smrti živali.