Na 590 kvadratnih metrih površine se razteza moderna hiša z dramatično temno fasado, ki že od daleč kaže samozavest in pogum lastnikov. Arhitekti so zasnovali dve zgradbi, združeni v en vizualno enoten, a v resnici povsem ločen dom; v prvo so se vselili lastniki, drugi objekt pa je namenjen oddajanju prostorov v najem.

crna_fasada_zagreb_2.jpg

Dve zgradbi v enem

Obe stavbi sta med seboj povezani s številnimi zidovi, ki obkrožajo urbano zemljišče. Vsaka hiša je sestavljena iz dveh osnovnih elementov: ogrodja oziroma okvirja in steklene membrane. Okvirji ščitijo odprta območja pred radovednimi pogledi, s čimer je stanovalcem omogočena popolna zasebnost. Med ogrodjem in jedrom zgradbe so oblikovani majhni prostori, ki so pravzaprav prehodna območja med zunanjostjo in notranjostjo.

crna_fasada_zagreb_3.jpg

Skrivnostna zunanja podoba in svetla notranjost

Podobno uokvirjeni so tudi drugi zunanji prostori, denimo predel glavnega vhoda, izhod na vrt, terasa in veranda, zato so meje med zasebnim in odprtim zabrisane. Sicer je dizajn hiše ali bolje rečeno dveh hiš zelo preprost, saj združuje sodobno minimalistično strukturo, geometrijske oblike in markantno črno barvo. Zaradi tega je objekt na zunaj na videz skrivnosten in skrit, medtem ko so bivalni prostori bolj odprti in topli, zahvaljujoč svetlemu lesu.