V večstanovanjskih objektih je gasilni aparat po navadi nameščen na hodniku, ki povezuje stanovanja v posameznem nadstropju. Če pride do požara, en gasilni aparat ni dovolj, zato je bolje, da ima vsako gospodinjstvo svojega. V hišah ga hranimo v kuhinji, garaži ali delavnici.

Kakšen gasilni aparat naj kupim?

Pred nakupom gasilnega aparata preverimo, kakšnega potrebujemo. Napačna izbira lahko gašenje požara samo poslabša. Za gospodinjstva obstajajo štirje različni tipi gasilnih aparatov, ob nakupu pa dobite tudi knjižico z natančnimi navodili za uporabo in vzdrževanje naprave.

gasilni3.jpg

Tipi gasilnih aparatov:

Tip A je namenjen gašenju lesa, tekstila in papirja.

Tip B uporabljamo za gašenje vnetljivih tekočin, vključno z jedilnim oljem, ki rado zagori v kuhinji. Zapomnite si: takšnega požara nikdar ne gasimo z vodo.

Tip C je namenjen gašenju gorečih električnih naprav, ki so pod napetostjo.

Tip ABC je najbolj vsestranski in ga lahko uporabimo v vseh zgoraj naštetih primerih.

Spoznajte gasilni aparat

gasilni1.jpg

Ko ste gasilni aparat prinesli iz trgovine, ga ne obesite kar takoj na steno. Zamislite si situacije, v katerih lahko pride do požara in razmislite, kako bi ukrepali. Gasilni aparat si dobro oglejte in preberite navodila. Tisti manjših dimenzij imajo omejene možnosti in lahko pogasijo le manjše požare, zato se prepričajte, da imate pravega.

Kako ukrepati v primeru požara v gospodinjstvu

gasilni2.jpg

Če zagori, nemudoma pokličite gasilce in skupaj s člani družine oziroma sostanovalci zapustite prizorišče požara. Če je ta omejen na manjše mesto in se ne širi, ga poskušajte pogasiti ali zamejiti z gasilnim aparatom, pri tem pa se zavedajte svojih zmožnosti.

Gasilne aparate vsake toliko časa preverite. Morda jih je treba napolniti ali zamenjati. To po navadi naredimo po vsaki uporabi, četudi je v aparatu še nekaj vsebine.

Kadar gasite požar s prenosnim gasilnim aparatom, se vedno postavite tako, da imate za hrbtom prostor, kjer je izhod oziroma kamor se lahko umaknete pred požarom.