Na začetku vsake epizode se McCloud sreča z graditeljem, ki načrtuje zanimivo (ekološko, starinsko ali nenavadno) hišo. Voditelj gledalce uvede v gradnjo, nato pa gradbišče obišče še nekajkrat. Kamere spremljajo, kako dela napredujejo, in gledalcem predstavijo zanimive detajle. Na koncu epizode nas voditelj popelje na ogled hiše ter poda svoj komentar o konstrukciji, videzu in idejnih rešitvah...

Izvirna lesena konstrukcija

hisagranddesign1.jpg

Kevin McCloud pravi, da mu je od vseh gradenj, ki jih je predstavil v Grand Designs, najljubša tista, ki jo je postavil gozdar iz Sussexa Ben Law in je stala le 28.000 funtov. Leseno konstrukcijo je Law postavil iz lesa iz domačega gozda. Tla je izoliral z debelim slojem časopisnega papirja, stene pa s slamo. Elektriko proizvajajo sončni zbiralniki in vetrnice, voda pa priteče iz bližnjega izvira. »Postavil je najbolj ljubek in poceni dom. Ljudje, kot je Ben Law, se odlikujejo z vrednotami, ki jih velja izpostaviti,« pojasnjuje.

Sanjska hiška sredi Londona

hisagranddesign2.jpg

Lepota izdelave, inovativnost oblik in oseben pristop so dejavniki, ki spremenijo hišo v dom. Tega ne zmorejo niti kupi denarja, še dodaja McCloud. Izpostavi tudi projekt Montyja Ravenscroftsa, ki je na majhnem koščku zemlje v londonskem Peckhamu zgradil hiško, ki z inovativnostjo vzbuja občudovanje po vsem svetu. Hiša je brez oken, a svetloba prihaja v notranjost skozi dvokapno stekleno streho. Pomična zakonska postelja je postavljena kar nad kopalno kadjo.

»Monty Ravenscroft si je želel zgraditi hišo, a ni imel niti denarja niti zemlje. Projekt je zmes vztrajnosti in izjemne inovativnosti. Montyjevo delo je pravi čudež,« je prepričan televizijski voditelj. "Hiša je odraz vaše osebnosti, zato pozabite, kaj vam o njej pravijo vzorci spodobnosti in primeri sosednjih hiš. Delajte po svoje in pri tem raziskujte meje možnega. Le tako boste srečni."

Vznemirjenje ostaja

kevinmccloud.jpg

Po dvanajstih letih snemanja oddaje Grand Designs je McCloud vznemirjen tako kot prvi dan. »Vsaka oddaja je drugačna, vsak projekt različen,« pravi. Arhitekt in voditelj pa tudi sam gradi hiše. Njegovo podjetje Hub trenutno gradi poceni trajnostne domove, ki uresničujejo prijazen pristop do okolja.

Najzanimivejše hiše iz angleške televizijske serije Grand Designs si lahko ogledate tukaj.