Posnemajte naravno okolje

Ustvarite večplastni sistem rastlin, ki posnemajo naravno okolje – velika drevesa, srednje in manjše grmičevje, trave in enoletnice. Nekatere ptice namreč rade gnezdijo visoko v krošnjah, medtem ko se druge, na primer vrabčki, raje zadržujejo bolj pri tleh in jim zavetje nudijo grmi. V bližino grma jim lahko natrosite prosenih zrn, saj se neradi oddaljujejo od kritja.

song_sparrow_lg.jpg

Če posadite veliko drevo, bo v prihodnosti tudi vam nudilo zavetje v obliki sence, avtohtone trave pa pomagajo preprečevati erozijo. Invazivne, neavtohtone rastline odstranite, najbolje ročno, saj ptice nanje niso dobro prilagojene.

Ptice namesto gnojil in škropiv

Morda boste, če vam uspe na vrt privabiti dovolj ptic, prihranili nekaj denarja za gnojila in škropiva. Tudi ptice se namreč najraje prehranjujejo z naravno hrano. Če na vrtu posadite raznolike rastline, jih lahko te v različnih letnih časih oskrbujejo s hrano v obliki sadežev in semen. Domorodne rastline pa nudijo dom tudi okusnim nevretenčarjem, kot so žuželke in pajki.

garden_birds_pictures.jpg

Če hočete, da ostanejo vaša trata, vrt in lokalni ekosistem zdravi, je bolje, da se izogibate pesticidov in herbicidov. Prav zaradi pesticidov namreč pogine kar sedem milijonov ptic na leto. Pesticidi, herbicidi in gnojila imajo škodljiv vpliv tudi na ljudi in okolje. Posadite raje domorodne vrste rastlin, saj so te po navadi bolj odporne proti škodljivcem kot eksotične, ter uporabljajte naravne metode vrtnarjenja, kot so pasti, vabe, pršila iz olja in mila, mikrobi, botanični insekticidi in ne nazadnje – vaše roke.

garden_birds.jpg

Okna in druge nevarnosti

Okna so med največjimi nevarnostmi za ptice, predvsem selivke. Ogromno jih pogine, ker zamenjajo steklene površine za odprt prostor in se zaletijo vanje. Nevarnost lahko zmanjšate tako, da imate takrat, ko vas ni doma, zagrnjene zavese in žaluzije. Če pticam nastavljate hrano v hišicah, le-te postavite čisto blizu hiše, le kakšen meter stran ali še manj, saj tako ne bodo zbrale dovolj hitrosti, da bi se poškodovale. Lahko pa jih postavite tudi dovolj daleč, vsaj kakšnih deset metrov, saj bodo tako videle, da so okna del hiše.

bird_snowy_window_lg.jpg

Na sto tisoče ptic pogine tudi zaradi malih plastičnih delcev, ki jih pogoltnejo. Še razlog več, da kupujete čim manj plastične embalaže in odpadke primerno odvržete v zabojnik za recikliranje. Nekatere ptice, predvsem selivke, pa ogrožajo tudi prižgane luči, še posebno v visokih stavbah, saj jih zmedejo, da se ne morejo orientirati, zato se zaletijo v stavbo in poginejo. Torej pazite, da luči ne bodo gorele po nepotrebnem.

Ponudite pticam prostor za vodno osvežitev

robin_birdbath_lg.jpg

Večino ptic privlačijo vodne površine, kjer se lahko okopajo. Ptice namreč pogosto pijejo ali se kopajo v plitki vodi, včasih večkrat na dan. Poskrbite, da so ptičja kopel, vodnjak, plitev ribnik ali drug vodni prostor dovolj odkriti, da lahko ptice vidijo, če so v nevarnosti. Voda naj bo čista in brez ličink komarjev, zato jo zamenjate vsakih nekaj dni.