Krajinska arhitektka Heather Ring, strokovnjakinja za rastline Brenda Parker in umetnik Synnøve Fredericks so za razstavo, naslovljeno Skriti vrtovi, oblikovali vertikalni vrt, sestavljen iz nanizanih plastičnih cevi, ki so napolnjene z vodo, v njej pa uspevajo raznobarvne alge. Ustvarjalci te zanimive vrtne in umetniške instalacije upajo, da bodo z njo spodbudili zanimanje za alge, ki so kljub svojim lastnostim še vedno precej zanemarjene.

Alge vseh barv uspevajo v ceveh

algae.jpg

Cevi druga zraven druge visijo z jeklenih okvirjev - podobno kot zavesa. V vsaki uspevajo druge vrste in barve alg, ki imajo to sposobnost, da lahko kot biogorivo nadomestijo kurilno olje in druge vire energije, lahko pa so tudi vir hrane.

Enostaven sistem za filtriranje z ročno črpalko

algae_garden.jpg

Nekatere vrste alg so položili v sladkovodno vodo iz ribnikov, spet druge pa v morsko vodo. Vodo filtrira enostaven sistem, ki so ga naredili sami, za črpanje zraka med rastjo pa so uporabili zračno črpalko za kolo, nad katero so bili na vrtnarski razstavi navdušeni zlasti otroci.  "Jušna" zmes alg in hranil je za zdaj videti še precej bleda, strokovnjaki pa upajo, da bodo alge sčasoma dobile močnejšo barvo.