Če česa ne razumete – vprašajte!

Veliko starejših ljudi noče biti v breme, kar vedo razni špekulanti in prevaranti, ki poskušajo to izrabiti. Vse življenje ste se trudili po najboljših močeh, da bi izboljšali ta svet – zato naj vam nikoli ne bo nerodno, če česa ne razumete takoj. Prosite za pojasnilo ali pa za nekaj več časa, da premislite o podrobnostih, preden se za kaj odločite. Če kdo tega ne razume, si tako ali tako ne zasluži vašega denarja.

Varnost doma

Večina vlomov se zgodi čez dan, zaradi česar so upokojenci še posebno ranljivi. Na vrata namestite dodatne ključavnice in zapahe, na okna pa varnostne zatiče. Tudi vrata na balkon ali verando zaklepajte, prav tako dvojna vrata. Svoj dom dajte oceniti, da boste vedeli, kaj vse imate in koliko je vredno. Lahko si daste namestiti tudi alarmni sistem. Izberite ugledno podjetje za varovanje. Večinoma varnostniki preverijo, kaj se dogaja, če se kje sproži alarm, odvisno od tega, kakšen dogovor ste sklenili.

dsc02373.jpg

Ko greste od doma

Ključa ne puščajte pod predpražnikom, nad vrati ali kje drugje pred hišo oziroma stanovanjem. Večina vlomilcev ve, kje ljudje skrivajo ključe. Ključe raje pustite pri nekom, ki mu zares zaupate, na primer pri sosedu, prijatelju ali sorodniku. Ko greste od doma, pustite prižgano luč, lahko tudi televizor. Če greste za več dni, lahko pripravite funkcije na televizorju ali radiu tako, da se občasno samodejno vklopita. Tako bo videti, kot da je kdo doma, kar odvrne večino vsiljivcev.

Okolica

Živa meja in grmički naj bodo dobro obrezani, tako da so potke in vaš vhod dobro vidni tako sosedom kot policistom. Zunanje luči naj dobro delajo. Kriminalci izbirajo domove, ki so videti neurejeni, saj domnevajo, da njihovi prebivalci ne morejo več skrbeti zase. Če dela ne morete opraviti sami, najemite koga, da vam pomaga. Orodij ali lestve ne puščajte na dvorišču. Tat jih lahko uporabi, da vlomi v vaš dom. Večina vlomilcev namreč ne nosi rada orodja s sabo.

Kukalo in sef

Na vrata namestite kukalo. Ne odpirajte neznancem. Naj vam pokažejo izkaznice, preden jim odprete. Če niste prepričani, pokličite policijo. Preverite tudi tiste osebe, ki delajo za vas. Denar imejte raje spravljen na banki, dragocenosti pa v sefu. Nakita in drugih dragocenosti ne hranite na vidnem mestu. O svojih financah se ne pogovarjajte s tujci, niti z radovednimi bančnimi uslužbenci. Če vas kdo vpraša, kaj imate v sefu, mu povejte, da to ni njegova stvar.

fotolia_13331759_xs.jpg

Naredite inventuro vse svoje lastnine. Za vsak kos pohištva ali napravo napišite leto izdelave, proizvajalca, model in ceno. Lahko si pomagate s fotografijami ali pa se preprosto sprehodite po svojem domu in vmes snemate. Tudi račune, garancije in zavarovanja hranite na varnem mestu.

Telefon

Številke za klic v sili imejte v bližini telefona. Če živite sami, se dogovorite z nekom, da vas vsak dan pokliče. Dobro je tudi, da si omislite mobilni telefon, najbolje s predplačilno kartico, tako da plačate le pogovore, ki jih opravite.